20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNu ieşim din criză nici în 2010

Nu ieşim din criză nici în 2010

România este singura ţară din regiune despre care BERD nu crede că mai are şanse de creştere a economiei.

Pe măsură ce ne apropiem de jumătatea anului, devine din ce în ce mai clar că economia României nu va reuşi să treacă pe plus nici anul acesta. După ce raportările oficiale au arătat un declin economic în primul trimestru, un raport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare vine să confirme tendinţa. Potrivit prognozei BERD, economia ţării noastre ar urma să stagneze anul acesta, în cel mai bun caz. Estimarea, aferentă lunii mai, este sub cea din luna ianuarie, care arăta că România ar urma să aibă o creştere economică de 1,3%. Mai mult, ţara noastră este singura din regiune pentru care BERD a modificat prognoza în sens negativ. Ţări ca Turcia, Ucraina, Polonia, Ungaria sau Rusia au beneficiat de modificări în sens pozitiv.

Ochii pe Grecia

„În mod încurajator, criza din Grecia nu a avut până acum efecte semnificative asupra regiunii aflate în tranziţie, dar se menţine totuşi această posibilitate, mai ales în ţările din sud-estul Europei, unde băncile din Grecia sunt puternic reprezentate”, mai arată raportul BERD. Recesiunea puternică din ultima parte a anului 2008 şi din 2009 continuă să aibă efecte sub forma unor împrumuturi neperformante mari şi a ratei şomajului, care limitează revenirea pieţei creditării şi a cererii interne, explică BERD, care estimează că în multe ţări va fi nevoie de consolidare fiscală în continuare, ceea ce va afecta cererea. Unele ţări, precum Bulgaria sau republicile baltice, vor cunoaşte o nouă scădere a PIB în acest an, previzionează BERD.

Reducerea cheltuielilor lungeşte recesiunea

Potrivit fostului ministru de Finanţe Daniel Dăianu, programul de reducere a cheltuielilor negociat cu FMI poate fi un loz câştigător pentru evitarea intrării României în incapacitate de plată, dar este costisitor pentru anumite categorii sociale şi va conduce la prelungirea recesiunii şi în 2010. „În opinia mea, un asemenea program face ca România, cu probabilitate însemnată, să rămână în recesiune şi în 2010, pentru că nu văd care sunt pistoanele. Consumul va fi afectat, investiţiile vor fi afectate. E un program de austeritate”, a declarat Dăianu la Pro TV, citat de Mediafax. „De durere nu scapi. Orice am alege, de durere nu scapi. România nu are cum să evite acest tip de durere care îşi are originea în programul de austeritate”, a spus Dăianu, menţionând că în situaţia actuală ar fi preferabilă totuşi o reducere a costurilor decât o mărire a taxelor.

Potrivit fostului ministru de Finanţe, în comparaţie cu Grecia, România are un avantaj foarte mare în flexibilitatea cursului de schimb, dar şi la nivelul datoriei publice, aflate încă la un nivel sustenabil, care „nu te striveşte”. Dăianu a arătat că pericolul pentru România ar fi „să se trezească într-o zi cu ştreangul de gât” şi să nu mai poată să împrumute bani de pe pieţele externe. El a punctat că România se află în momentul de faţă într-o situaţie inedită, respectiv traversarea unor reforme care erau caracteristice tranziţiei, şi nu unei perioade când România este membru al Uniunii Europene. 

0% este creşterea economică prognozată de BERD pentru România în 2010.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă