27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLaureat Nobel pentru economie: Anglia riscă o criză similară cu cea a...

Laureat Nobel pentru economie: Anglia riscă o criză similară cu cea a Greciei prin austeritate

Guvernul britanic riscă să împiedice relansarea economică şi să declanşeze o criză a datoriilor similară cu cea a Greciei, prin reducerile puternice ale cheltuielilor publice pe care le pregăteşte, avertizează Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel pentru economie, transmite Reuters, citată de Mediafax.

El susţine că ministrul Finanţelor de la Londra, George Osborne, a ridicat riscul ca Marea Britanie să intre într-o criză de genul celei din Grecia atunci când a anunţat, miercuri, cele mai severe măsuri de austeritate ale ecestei generaţii.

„Şomajul este ridicat, iar locurile de muncă neocupate sunt puţine. Dacă măsurile prezentate de cancelar vor fi adoptate, situaţia ar putea deveni mult mai rea”, a declarat Pissarides.

Economistul arată că Osborne ar fi putut propune un program clar de reducere a deficitului bugetar pentru următorii cinci ani, amânând o bună parte a tăierilor până când situaţia economică va deveni mai puţin fragilă.

„Riscul suveran ar fi fost astfel minimizat. Cancelarul expune economia la riscuri care nu sunt necesare, din cauza unor temeri nejustificate”, a afirmat laureatul premiului Nobel.

Osborne susţine că economiile de 81 miliarde lire sterline sunt necesare pentru a evita o criză de genul celei din Grecia, unde încrederea investitorilor s-a prăbuşit, iar costurile de împrumut ale statului au crescut abrupt.

Premierul David Cameron arată, la rândul său, că ţara ar putea fi „ruinată” economic dacă nu reduce deficitul bugetar record pe timp de pace, de aproape 11% din PIB.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă