12.2 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăINS anunță creștere economică în România

INS anunță creștere economică în România

O nouă estimare a Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că România a înregistrat, anul trecut, o creşterea economică cu 0,2 puncte procentuale, de la 2,8% la 3%, iar valoarea estimată a Produsului Intern Brut (PIB) a urcat cu 940 milioane lei, la 667,57 miliarde lei preţuri curente, informează Mediafax.

INS a revizuit pozitiv creşterea economică înregistrată anul trecut, deşi în varianta anterioară, publicată în aprilie, a revizuit în scădere cu 0,1 puncte creşterea economică din 2014, de la 2,9% la 2,8%, iar PIB s-a situat la 666,63 miliarde lei preţuri curente, cu 0,43% mai puţin faţă de datele anunţate la începutul lunii martie.

În 2013, economia a consemnat o creştere de 3,5%.

„Comparativ cu varianta provizorie, în varianta semidefinitivă Produsul intern brut nominal estimat pentru anul 2013 s-a majorat cu 0,1%”, se arată într-un comunicat al INS.

Potrivit datelor semidefinitite, deflatorul PIB a fost revizuit în scădere cu 0,1 puncte procentuale, de la 1,8% la 1,7%.

Faţă de estimarea anterioară, modificări mai importante ale contribuţiei la creşterea PIB au înregistrat construcţiile, de la 0% la +0,2%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu două puncte procentuale, şi intermedierile financiare şi asigurările, de la -0,1% la -0,4%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -8,5 puncte.

Totodată, administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială şi-au crescut contribuţia de la 0% la 0,2%, după ce volumul de activitate s-a modificat cu +2,1 puncte.

Pe de altă parte, au fost consemnate modificări ale contribuţiei la creşterea PIB, din punct de vedere al utilizării, la cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, de la 2,7% la 2,5%, ca urmare a scăderii volumului său cu 0,4 puncte, la cheltuiala pentru consumul final al instituţiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei, de la 0,1% la -0,2%, ca urmare a reducerii volumului său cu 41,9 puncte procentuale.

De asemenea, cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice şi-a redus contribuţia de la 0,8% la 0,1%, ca urmare a scăderii volumului cu 5 puncte, în timp ce contribuţia formării brute de capital fix a urcat de la -0,8% la +0,6%, după modificarea volumului +6 puncte.

 

 

 

Cele mai citite

Când roboții devin hoți: Escrocheria Gmail cu inteligență artificială

O nouă amenințare cibernetică a atras atenția experților în securitate online, care vizează utilizatorii Gmail Printr-o metodă ingenioasă de phishing, combinată cu inteligență artificială (AI),...

Nelu Tătaru: Sănătatea nu ar trebui să aibă culoare politică

În spitalul din Huși tratez, dorm, mănânc, plâng, râd și îmi petrec majoritatea timpului de mai bine de 18 ani, spune medicul Tătaru Deputatul PNL,...

90 de persoane s-au electrocutat în zonele de cale ferată din România

În ultimul deceniu, 90 de persoane s-au electrocutat în zonele de cale ferată din România, multe dintre aceste accidente tragice fiind cauzate de ignorarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă