20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIalomiţianu: Noul regim al penalităţilor se aplică şi persoanelor fizice cu creanţe...

Ialomiţianu: Noul regim al penalităţilor se aplică şi persoanelor fizice cu creanţe către buget

Ministrul Finanţelor a declarat joi că noul regim al penalităţilor de întârziere aferente creanţelor administrate de ANAF se aplică şi persoanelor fizice cu datorii către bugetul de stat sau de contribuţii sociale, şomaj sau sănătate, inclusiv pentru cei cu venituri din închirieri sau arendări, informează NewsIn.

“Este vorba de toţi contibuabilii care au datorii către stat până la 31 august şi beneficiază de facilităţile din noul regim al penalităţilor. (…) Se referă la creanţele administrate de ANAF, inclusiv la persoanele fizice, unde avem declaraţii privind dreptul de folosinţă, închiriere sau arendări, dar şi la cei cu datorii către bugetul de asigurări sociale, şomaj sau sănătate”, a explicat ministrul Gheorghe Ialomiţianu.

Acesta a adăugat că regimul nu se aplică impozitelor şi taxelor locale.

“Impozitele şi taxele locale sunt administrate de consiliile locale, iar aceste consilii pot hotărî să acorde aceste facilităţi. În cadrul primăriilor avem direcţii de impozite şi taxe care funcţionează în subordinea consiliilor locale”, a precizat ministrul Finanţelor.

La rândul său, directorul din cadrul MFP Doru Dudaş a precizat că regimul vizează “obligaţiile tuturor contribuabililor către bugetul de stat sau cel al contribuţiilor sociale, obligaţii administrate de Ministerul Finanţelor prin ANAF”.

Ialomiţianu a anunţat că modificările Codului Fiscal vizează un regim juridic special al penalităţilor de întârziere aferente creanţelor fiscale principale eşalonate la plată.

Astfel, pe perioada de eşalonare a obligaţiilor fiscale principale şi a eventualelor dobânzi aferente acestora, penalităţile urmează a fi amânate la plată în vederea anulării, dacă eşalonarea la plată se finalizează.

În acest regim se include şi un procent de 50% din majorările de întârziere, corespunzător componentei de penalitate din conţinutul majorării de întârziere.

Încurajarea plăţii voluntare a obligaţiilor fiscale restante se realizează prin anularea penalităţilor de întârziere aferente acestora, cu condiţia plăţii voluntare a principalului şi dobânzilor până la 31 decembrie şi reducerea cu 50% a penalităţilor în cazul plăţii principalului şi dobânzii aferente până la 30 iunie 2012.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă