15.2 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăHotelierii cauta asiatici

Hotelierii cauta asiatici

» Deficit de 10.000 de cameriste si 25.000 de ospatari.
» Oferte din Filipine, Pakistan, India si China.

Industria de hoteluri si restaurante are un deficit de peste 35.000 de locuri de munca datorat migrarii angajatilor, lipsei specialistilor si expansiunii afacerilor in domeniu.
Criza fortei de munca din turism s-a amplificat in ultmii ani, pe fondul expansiunii fara precedent a lanturilor hoteliere de pe piata romaneasca, spune Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania. "Criza de personal se inregistreaza atat la nivelul managementului, cat si la nivelul fortei de munca calificate, cele mai mari probleme le intalnim in zona productiei si servire culinara si cameriste. Estimam necesarul de angajati la 25.000 de persoane in sectorul bucatari-ospatari-cofetari si la 10.000 in cazul personalului specializat pentru hoteluri – cameriste, receptioneri", mai spune Mihai Rajnita.

O solutie ar fi angajarea personalului specializat din Asia, mana de lucru fiind ieftina. "Avem deja oferte din Filipine Pakistan, India, Sri Lanka. Insa trebuie sa-i incurajam si sa-i motivam si pe romani sa ramana acasa pentru a ocupa aceste locuri de munca", a declarat Rajnita. "Importul fortei de munca ar putea rezolva problema deficitului de personal din turism. Noi am inceput deja sa angajam personal din afara tarii. Intentionam sa continuam importul de angajati, pentru ca sunt mai pregatiti si mai ieftini", a explicat Catalin Butnariu, managerul hotelului Gerald’s din Radauti. Desi hotelierii romani considera ca angajatii asiatici sunt mai productivi deocamdata nu s-au incheiat contracte cu acestia.

 

 

Statistici

Peste 300.000 de angajati
In 2007 numarul locurilor de munca directe din industria romaneasca a turismului totaliza 304.000, adica 3,5% din totalul fortei de munca din Romania, potrivit datelor Consiliului Mondial al Turismului. Estimarile Consiliului indica, pentru urmatorii zece ani, un numar total al locurilor de munca directe in turismul romanesc de 376.000, cu o pondere de 4,5% din totalul fortei de munca. La finele lunii martie a acestui an, salariul mediu net in domeniul hoteluri si restaurante s-a situat la 711 lei (191 euro, 296 dolari).

Cele mai citite

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă