29.5 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFactura la energia electrica in era e-banking

Factura la energia electrica in era e-banking

Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice “Electrica Muntenia Sud” pune la dispozitia clientilor sai noi sisteme de plata a facturii de energie electrica.
Introducerea unor noi modalitati de plata moderne si flexibile are ca scop imbunatatirea fluxului incasarilor si sa raspunda cerintelor consumatorilor casnici.


Modalitati clasice de plata

Una dintre modalitatile de plata este cea prin numerar, la domiciliul clientului, o data cu prezentarea facturii de catre cititorii-incasatori. De asemenea, clientii isi pot achita factura de energie electrica la oricare oficiu comercial al sucursalelor Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, indiferent de zona de arondare. Este un sistem de plata care a fost utilizat si pana acum. O alta modalitate este plata facturilor prin virament la CEC sau la banca unde clientul are cont deschis.
La aceste sisteme de plata se adauga noi modalitati moderne de achitare a facturilor, puse la dispozitia clientilor in urma conventiilor incheiate de filiala cu anumite banci.
Astfel: posesorii de card bancar (de debit sau de credit) pot plati factura de energie electrica prin cele doua sisteme de plata.

Plata facturilor prin card

Prin intermediul celor doua sisteme de plata existente la ora actuala: prin intermediul terminalelor POS (Point of Sales) si prin intermediul bancomatelor.
Terminalele POS sunt instalate in oficiile comerciale ale Sucursalei Bucuresti. Pentru utilizarea acestui sistem de plata, clientul se va adresa operatorului din cadrul OC, care va face verificarea debitelor acestuia. In functie de debitele inregistrate, clientul comunica suma pe care doreste sa o achite. Se efectueaza tranzactia si se emite chitanta conform sumei achitate. Toti clientii sucursalei Bucuresti posesori de carduri bancare pot efectua plata facturii prin reteaua ATM (Automat Teller Machine) a Bancii Comerciale Romane, cu care filiala a incheiat contract. In acest sens, este necesar ca abonatul sa se prezinte la banca cu o factura de energie electrica, in vederea incheierii conventiei de plata. Factura este necesara pentru completarea conventiei cu datele de identificare al abonatului, respectiv cod client si numar contract de furnizare a energiei electrice. Dupa inregistrarea conventiei, se va putea efectua plata facturilor de energie electrica prin oricare dintre bancomatele bancii. Prin acest sistem se pot achita doar facturile pentru codurile de client specificate in cerere. Codurile de identificare sunt unice si sunt alocate de catre Electrica Muntenia Sud SA, Sucursala Bucuresti.
Banca transmite zilnic filialei fisierul cu incasarile efectuate pe fiecare cod unic de client, platile efectuate de catre client fiind astfel introduse operativ in evidentele centrului. Daca exista un excedent de plata, acesta va diminua valoarea facturii urmatoare.

Plata prin automate de incasare

Aceasta modalitate de plata permite plata in numerar a facturilor de energie electrica printr-un sistem automat de incasare, primul de acest gen pe piata romaneasca. Sistemul functioneaza in urmatoarele locatii: sediul CITIBANK din Bucuresti – bdul Iancu de Hunedoara 8, sediul AVON COSMETICS Ð Piata Lahovari, CITIFINANCIAL COLENTINA Ð Sos. Colentina 24, CITIFINANCIAL MILITARI – bdul Iuliu Maniu 73, CITIFINANCIAL MIHAI BRAVU – Sos. Mihai Bravu 288, CITIFINANCIAL GIURGIULUI – Sos. Giurgiului 131, CITIFINANCIAL DRUMUL TABEREI – Dr. Taberei 90, CITIFINANCIAL PANTELIMON Ð Sos. Pantelimon 291.
Pentru a utiliza aceasta modalitate de plata nu este necesar ca abonatul sa detina card sau cont bancar la CityBank sau la alta banca comerciala intrucat efectuarea platilor se realizeaza exclusiv pe baza de numerar. Daca exista un excedent de plata, acesta va diminua valoarea facturii urmatoare. Platile pot fi efectuate si de catre alte persoane decat titularul contractului de furnizare a energiei electrice. Avantajele acestui sistem de incasare sunt:
– contravaloarea facturilor de energie electrica se poate plati 24 de ore din 24 – 7 zile din 7, chiar si in timpul sarbatorilor legale
– nu se percepe nici un fel de comision pentru efectuarea platii facturii
– durata unei tranzactii este de aproximativ 1 minut.

Plata facturilor prin sistemul UniKasa

Citibank ofera posibilitatea persoanelor fizice de a putea achita factura de energie electrica, 24 de ore din 24, prin sistemul UniKasa, la oricare benzinarie Agip din municipiul Bucuresti.
Plata facturii se realizeaza obligatoriu integral si numai in numerar. Clientii vor prezenta factura casierului, iar documentul va fi scanat prin intermediul codului de bare al facturii.
Ulterior, plata este inregistrata in sistem, iar clientul primeste chitanta de confirmare a platii.

Plata facturilor prin direct debit

Aceasta modalitate de plata poate fi utilizata daca abonatul are cont deschis la Banca Raiffeisein, cu care societatea a incheiat contract in acest sens. Pentru a achita factura de energie electrica prin acest sistem este necesar ca abonatul sa incheie cu banca o conventie de plata in care va specifica codul client inscris pe factura.
Incepand cu prima luna dupa incheierea conventiei societatea va include in fisierele transmise bancii numarul si valoarea facturilor pe care clientul le are de achitat. Banca debiteaza contul la data de scadenta a facturii in limita disponibilului existent in cont.

Cele mai citite

Câte statui ale Ungariei a ridicat, din bani publici, Ilie Bolojan la Oradea

Baronul liberal de Oradea, Ilie Bolojan, în prezent președinte al Consiliului Județean Bihor, a ajuns mare vedetă națională când a demontat statuia lui...

Premierul Ciolacu le-a oferit autografe copiilor, la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2024, la Palatul Victoria, unde le-a oferit autografe copiilor și s-a fotografiat...

Peste 30.000 de turiști sunt prezenți în acest weekend pe litoralul românesc

Peste 30.000 de turiști sunt prezenți in acest weekend pe litoralul românesc, gradul de ocupare a hotelurilor fiind de peste 60%. Secretarul general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă