22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEXCLUSIV. SIF-urile controlate de Bogdan Drăgoi au luat Electromagnetica fără ofertă publică....

EXCLUSIV. SIF-urile controlate de Bogdan Drăgoi au luat Electromagnetica fără ofertă publică. ASF închide ochii manevrele de pe piața de capital

SIF Muntenia și SIF Oltenia, despre care mulți investitori de pe piața de capital știu că sunt controlate de Bogdan Drăgoi, fost ministru al Finanțelor și actualul director general și președintele Consiliului de Administrație (CA) al SIF Banat Crișana, dețin cumulat acum peste 35% din acțiunile Electromagnetica S.A., depășind pragul de la care se impune oferta publică de cumpărare.

Pragul pentru oferta publica de cumpărare este 33% conform art. 39 alin. (1) din Legea nr. 24/2017.

În cazul acțiunilor la Electromagnetica S.A. (ELMA) deținute împreună de SIF Oltenia și SIF Muntenia, pragul a fost deja depășit de mai bine de jumătate de an, dar nu a existat oferta publică de cumpărare.

Pragul de 33% s-a depășit în data de 06.04.2022, prin achiziționarea de către SIF Muntenia a 8,29% din acțiunile ELMA.

Această deținere s-a adăugat la cea de 25,17% înregistrată de SIF Oltenia S.A. la data respectivă.

Astfel, totalul acțiunilor aflate în proprietatea SIF Muntenia și SIF Oltenia reprezintă 33,46% din totalul acțiunilor emise de ELMA.

Ulterior, în data de 30.05.2022 SIF Oltenia a mai achiziționat un pachet de 5.464.179 acțiuni la ELMA, după cum rezultă din raportul curent din data de 31.05.2022.

Așadar, SIF Oltenia are în prezent 26,9484% din totalul drepturilor de vot, iar SIF Muntenia deține  8,29% din acțiunile ELMA.

Rezultă astfel o deținere curentă cumulată de 35,2343% din totalul drepturilor de vot în ELMA, superioară pragului de 33% prevăzut de dispozițiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 24/2017.

Prima ediţie a ‘Forumului Educaţiei Financiare’, eveniment organizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Asociaţia Română a Băncilor, desfăşurat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României, în Aula Magna a ASE, București, joi 9 iunie 2022. Inquam Photos / George Călin

ASF nu vede nereguli

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu vede însă o încălcare a legislației.

Într-un răspuns oficial adresat cotidianului național “România liberă”, ASF precizează: “Având în vedere solicitarea dumneavoastră înregistrată la Autoritatea de Supraveghere Financiară sub numărul RG 31683/13.10.2022 și P-DCEF 1377/13.10.2022, adresată în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm că Autoritatea de Supraveghere Financiară, în legătură cu emitentul Electromagnetica S.A. și acționarii SIF Oltenia S.A. și SIF Muntenia S.A., nu a emis vreun act individual prin care să constate acțiunea concertată dintre acești acționari, astfel încât să devină incidentă obligația derulării unei oferte de preluare obligatorie”.

Drăgoi, șef peste trei SIF-uri

Legăturile dintre SIF Muntenia și SIF Oltenia, prin influența lui Bogdan Drăgoi, sunt însă cunoscute în rândul acționarilor la aceste societăți.

Nu doar că SIF Banat – Crișana (SIF 1), condus de Drăgoi, controlează SIF Muntenia, prin administratorul SAI Muntenia Invest S.A., dar mai mulți investitori susțin că fostul ministru controlează și SIF Oltenia.

După cum arăta “România liberă”, încă de anul trecut, Bogdan Drăgoi, este acuzat de mai mulți investitori că a folosit banii SIF1 pentru a obține control asupra SIF Muntenia (SIF4) și SIF Oltenia (SIF5), acuzând un conflict de interese în care s-ar afla fostul ministru.

“Domnul Drăgoi este președintele Consiliului de Administrație și director general la SIF1. SIF1 mai departe deține SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia. Iar SIF1, SIF4 și un număr mare de fonduri alimentate în proporții covârșitoare cu banii SIF1 și SIF4 dețin controlul SIF5. Deci, printr-un calcul simplu de proveniență a deținerii controlului, domnul Drăgoi controlează trei din cele mai mari companii cotate la Bursa de Valori București: SIF1, SIF4 și SIF5”, declara, pentru “România liberă”, Marian Alexe, acționar la SIF Oltenia.

Alexe acuză și lipsa de implicare a ASF.

“Administratorii fondurilor menționate, care au primit banii SIF1 și SIF4, sunt extrem de mulțumiți de calitatea lor de acționari, pentru că au cumpărat acțiuni SIF1, SIF4 și SIF5 tocmai cu banii SIF1 și SIF4, și primesc anual sume fabuloase în formă de comision de administrare datorită deciziilor domnului Drăgoi și angajaților lui. Vorbim despre un conflict de interese flagrant care cauzează acționarilor reali SIF1 și SIF4 pierderi însemnate, și evident nemulțumiri și revoltă. Dar într-un mod ciudat ASF nu numai că nu intervine pentru apărarea milioanelor de acționari, dar chiar a luat măsuri pentru perpetuarea acestei stări”, ne-a mai explicat acționarul la SIF Oltenia.

Despre Electromagnetica

Potrivit datelor financiare, Electromagnetica S.A. a înregistrat în anul precedent o cifră de afaceri de 340.745.893 lei.

Profitul net al ELMA pe anul trecut a fost de -16.113.467 lei.

Potrivit informațiilor de pe propriul site, fondată la 27 noiembrie 1930 sub denumirea de “Standard Electrica Romană”, societatea Electromagnetica s-a constituit ca principalul producător de echipamente de telecomunicaţii din România.

În prezent Electromagnetica este o companie cu capital integral privat, listată la Categoria Premium B.V.B

ELECTROMAGNETICA este recunoscută ca producător şi furnizor tradiţional de echipamente de distribuţie şi măsurare a energiei electrice, soluţii de iluminat cu LED, subansamble electrice şi electronice, subansamble metalice şi din mase plastice injectate, scule şi matriţe, subansamble auto, sisteme de siguranţă a traficului feroviar. De asemenea, este orientată către producţia de energie verde şi tehnologii destinate  creşterii eficienţei energetice.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă