29 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce a crescut PIB-ul cu 4,5% faţă de 2010

De ce a crescut PIB-ul cu 4,5% faţă de 2010

Institutul Naţional de Statistică a anunţat că primele estimări arată că economia Romaniei a crescut cu 4,4% în trimestrul al treilea comparativ cu perioada similară a anului trecut şi cu 1,9% faţă de precedentele trei luni din acest an. În termeni ajustaţi sezonier, creşterea economică faţă de trimestrul trei din 2010 a fost de 4,5%.

Creşterea spectaculoasă a economiei din ultimele trei luni au la bază producţia agricolă foarte bună din acest an.

În primele nouă luni ale anului, economia a crescut faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut cu 2,7% pe serie brută şi cu 2,6% în termeni ajustaţi sezonier.

Primul-ministru Emil Boc a declarat marţi, la Lancrăm, că datele de pe trimestrul al III-lea al acestui an arată foarte bine din punct de vedere economic, ţara noastră fiind în graficul unei creşteri economice pentru 2011 între 1,5 şi 2%.

“Deci cu siguranţă obiectivul de 1,5% este atins. Undeva între 1,5 şi 2% se va duce creşterea economică în 2011. Depinde în acest grafic de 1,5 – 2% ceea ce se întâmplă în trimestrul IV, adică acum. Iar Ministerul Transporturilor a dovedit şi de această dată pragmatism prin faptul că se lucrează non-stop în perioada aceasta la toate obiectivele majore de infrastructură, la autostrăzi şi alte proiecte pe care le are în lucru”, a afirmat pentru Agerpres Emil Boc, la inaugurarea oficială a lucrărilor autostrăzii Orăştie – Sibiu lotul II.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat luni seară la postul public de televiziune că economia a crescut cu 4,4% în trimestrul trei şi că speră la un avans de 2,5% în ultimele trei luni ale anului, astfel încât pe întregul an creşterea să depăşească 2%, potrivit Mediafax.

La cea mai recentă evaluare a acordului cu FMI, încheiată săptămâna trecută, autorităţile şi insituţiile financiare internaţionale au menţinut prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Atac cu rachete al Ucrainei asupra Crimeei ucide 2 persoane și rănește 22: guvernatorul numit de Moscova

Un atac cu rachete al Ucrainei asupra Sevastopolului, pe peninsula Crimeea anexată de Rusia, a ucis duminică, 23 iunie 2024, două persoane, inclusiv un...

Atac cu rachete al Ucrainei asupra Crimeei ucide 2 persoane și rănește 22: guvernatorul numit de Moscova

Un atac cu rachete al Ucrainei asupra Sevastopolului, pe peninsula Crimeea anexată de Rusia, a ucis duminică, 23 iunie 2024, două persoane, inclusiv un...

Corp găsit după inundațiile din Elveția, două persoane încă dispărute

Salvatorii elvețieni au găsit duminică corpul uneia dintre cele trei persoane dispărute de la inundațiile care au lovit cantonul sud-estic Grisons, a declarat poliția. Furtunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă