12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza a redus cu 75% numarul societatilor mixte

Criza a redus cu 75% numarul societatilor mixte

Interesul investitorilor pentru infiintarea de noi societati mixte a scazut dramatic, insa perspectivele pentru urmatorii doi ani sunt pozitive.

Daca in anii anteriori interesul investitorilor pentru infiintarea de societati mixte a atins cote maxime, datorita oportunitatilor de patrundere pe noi piete si perspectivelor de extindere a activitatii, acum acestea nu mai sunt vazute ca un real avantaj competitiv, cel putin nu in contextul de afaceri incert generat de criza financiara.
"Numarul societatilor mixte infiintate la nivel global in 2009 a scazut cu 75% fata de anul anterior, pe fondul crizei economice, care a determinat o atitudine de expectativa din partea investitorilor", arata ultimul studiu al companiei de consultanta si audit KPMG. In conditiile recesiunii, volumul investitiilor straine pe piata romaneasca s-a injumatatit, iar o data cu acestea a scazut dramatic si numarul societatilor mixte nou-infiintate. Mai mult, diminuarea investitiilor a fost accentuata de instabilitatea politica locala si de lipsa unei strategii coerente de gestionare a crizei sau de stopare a "hemoragiei" fondurilor publice. "Planurile de investitii ale corporatiilor internationale s-au ajustat radical, intreaga zona a Europei Centrale si de Sud-Est pierzand, in general, din atractivitate in fata preocuparilor de optimizare a costurilor sau de valorificare a oportunitatilor de pe pietele din Est (China, India). Unele dintre aceste grupuri si-au anulat sau restrans bugetele pentru Romania sau au luat in considerare chiar relocarea operatiunilor si lichidarea societatilor din Romania. Multe proiecte de societati mixte au fost anulate sau amanate pentru anii viitori, conditionat de redresarea mediului de afaceri", ne-a declarat Maria Stancu, director de Marketing KPMG Romania.

Cauzele acestui declin sunt explicate de reprezentanta KPMG prin schimbarea prioritatilor la nivelul corporatiilor, prin ajustarea masiva sau chiar inghetarea planurilor de investitii, pe fondul constrangerii financiare globale. "Intrebarea care se pune este daca sistemul poate sa se dezvolte in absenta cresterii economice temporare sau daca ne aflam in fata unui viciu major de sistem", se intreaba Maria Stancu.
Pe de alta parte, corectia actuala, raportata proportional la cresterea exploziva din ani anteriori, este mai putin acuta in fond, considera reprezentanta KPMG. Aceasta sustine ca investitorii din Austria, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Franta, Italia, Grecia, Olanda, Turcia si Israel raman in continuare elemente de stabilitate, datorita angajamentelor pe termen lung pe care le-au luat anterior pe plan local.

Partenerii straini, salvatori de facto
Expertii KPMG considera ca planurile pentru urmatorii doi ani ale cel putin unei jumatati din companiile participante la studiu includ infiintarea unei societati mixte. "Pe de alta parte, constrangerile pietei determina o mai mare flexibilitate a unei anumite categorii de antreprenori romani catre ideea cooptarii unui investitor cu putere financiara, care sa securizeze business-ul local impotriva intemperiilor crizei. Vom asista in 2010 la cresterea numarului de reorganizari, fuziuni, divizari, dar si achizitii, chiar daca talia tranzactiilor va fi mai mica", a adaugat Maria Stancu.
Cele mai noi tendinte din piata arata sectoarele energie, industrie farmaceutica si banci ca domenii favorite pentru infiintarea de noi societati mixte, in vederea patrunderii pe noi piete si accesului la resurse.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă