33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCresterea lefurilor va tine pasul cu inflatia

Cresterea lefurilor va tine pasul cu inflatia

Premierul Tariceanu i-a convocat ieri la o reuniune de lucru pe ministrii Gheorghe Barbu (Munca si Protectie Sociala), Eugen Nicolaescu (Sanatate), Sebastian Vladescu (Finante) si Mihail Hardau (Educatie), pentru a discuta despre politica salariala pe anul 2007. Cei cinci “grei” ai actualei guvernari au decis ca salariile bugetarilor vor creste, dar nu au anuntat procentele de majorare. Sedinta ministrilor survine dupa ce marile confederatii au anuntat proteste de amploare chiar in pragul integrarii in UE.

“Cresterile salariale din domeniul Educatiei si Sanatatii vor fi in conformitate cu caracterul strategic al acestor domenii, astfel incat sa se realizeze o mai buna corelare intre veniturile din sectorul bugetar si sa se mentina echilibrele macroeconomice. Pe de alta parte, cresterile salariale din toate domeniile trebuie sa se bazeze pe acoperirea inflatiei si pe sporirea competitivitatii muncii”, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, printr-un comunicat, imediat dupa reuniunea de lucru a ministrilor. Ea a precizat, in cea mai pura limba de lemn, ca politica salariala din domeniile Educatiei si Sanatatii a fost evaluata “in contextul analizei ansamblului macroeconomic, al influentei asupra evolutiei inflatiei, precum si in contextul necesitatii respectarii criteriilor de convergenta cerute de aderarea la UE”.

Se strange latul in jurul Guvernului

In ultima vreme, presiunile sindicale asupra guvernantilor s-au intetit. Revendicarile sunt preponderent de natura salariala. Marile confederatii ameninta cu proteste de amploare chiar in pragul integrarii in UE, cu stoparea activitatii din scoli, spitale, alte institutii publice si intreprinderi.
Deocamdata, Cabinetul Tariceanu nu a luat nicio decizie cu privire la toate aceste revendicari, negocierile cu partenerii sociali anuntandu-se a fi deosebit de dure. Singura hotarare guvernamentala cu impact asupra veniturilor din 2007 este stoparea acordarii tichetelor de masa pentru angajatii institutiilor publice, in scopul economisirii fondurilor bugetare.

Cererile sindicale

Sindicalistii doresc majorarea salariului minim pe tara, din 2007, la 180 de euro, in timp ce Executivul si-a facut toate calculele mizand pe un salariu minim de 390 de lei noi. Cei 250.000 de profesori aflati in greva japoneza cer 6% din PIB pentru educatie, lefuri mai mari cu 30% in 2007, tichete de masa, dar si o lege de restabilire a echitatii salariale in sistemul bugetar (unde in acest moment sunt privilegiate Justitia, Armata si Politia). Profesorilor li se adauga cei 80.000 de sanitari, carora Guvernul le-a promis cresteri salariale de 44% in 2007 si 2008, precum si un spor de preventie a bolilor, de 15%. Functionarii, la randul lor, solicita Guvernului cresterea salariului minim net de la 380 la 800 de lei noi, precum si un sistem unic de salarizare (ca sa nu mai existe diferente intre lefurile celor angajati pe aceeasi functie in institutii diferite).

Soc inflationist in 2007

Cresterea puternica a salariilor si a pensiilor din sectorul public ar putea genera un soc inflationist anul viitor. Analistii Citigroup se asteapta la o puternica reinflamare a inflatiei din Romania dupa aderarea la UE, estimand totodata ca socurile vor fi eliminate in 2008, cand estimeaza o incetinire semnificativa a cresterii preturilor. Previziuni recente ale Citigroup indica o rata medie a inflatiei pentru 2007 de 8,3%, cu doua puncte peste nivelul din 2006. In opinia analistilor, socul inflationist va fi alimentat de cresterea puternica a salariilor din sistemul public si de cheltuielile suplimentare planificate pentru anul viitor.

Pericolul vazut de BNR

Pericolul inflationist a fost evidentiat si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a precizat ca la o inflatie de sub 5% populatia trebuie sa inteleaga ca indexarile salariale trebuie sa devina istorie si ca un contract de munca se negociaza o singura data pe an. Isarescu a aratat ca introducerea euro necesita o perioada de consolidare macroeconomica de cel putin 3 ani, in care inflatia sa se mentina la cote scazute.

Cele mai citite

Record de îndatorare pentru Statul Român. Datoria publică a crescut în martie la 845 miliarde lei

Datoria publică a crescut în martie cu 3,8 miliarde de lei și a atins nivelul record de 845,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Cu...

Două persoane arestate pentru trafic de minori

Pe data de 16 iunie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Botoșani au reținut...

Se deschid ștrandurile de la Sovata

Pe 21 iunie, se deschid ștrandurile la Sovata și vara își intră oficial în drepturi. E deja binecunoscut că, la Sovata, vara începe odată...
Ultima oră
Pe aceeași temă