12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine a ajutat economia să crească în trimestrul III

Cine a ajutat economia să crească în trimestrul III

Produsul intern brut (PIB)  pentru trimestrul al III lea a fost, în termeni reali, în creştere faţă de trimestrul al II lea, potrivit Statisticii. Comparat cu trimestrul III al anului trecut, creşterea PIB-ului în trimestrul III al acestui an este de 4,4%.

Creşterea economică a fost susţinută în principal de agricultură, urmată de construcţii, industrie şi comerţ. Agricultura (împreună cu silvicultura şi piscicultura) a fost ramura economiei care a înregistrat creşterea cea mai importantă (peste 22%). În semestrul anterior, creşterea PIB-ului fusese susţinută în principal de industrie, urmată de agricultură, iar în construcţii se înregistrase o scădere a volumului de activitate.

Serviciile, în scădere

Reducerea volumului de activitate în trimestrul al treilea s-a înregistrat în alte activităţi de servicii (-3,1%). Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere. 

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul al treilea cererea internă a crescut cu 5,1%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010. Consumul final total a avansat cu 2,8%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 3,6%. Cheltuiala pentru consum final a administraţiilor publice s-a redus cu 0,5%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut în continuare evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate importurilor comparativ cu exporturile.

Creşterea de 4,4% a PIB-ului în trimestrul III faţă de perioada similară a anului trecut este consemnată şi de Biroul european de statistică – Eurostat. În acest clasament, România se află pe poziţia a cincea după creşterea economică înregistrată în trimestrul al treilea. Pe primul loc la creşterea economică din trimestrul al treilea se află Estonia (7,9%), urmată de Lituania, Letonia şi Suedia. Cea mai mare scădere a PIB-ului din UE a fost în Irlanda (-5,2), urmată de Portugalia, Cipru, Danemarca şi Slovenia.

Creşterea economică în trimestrul al treilea în zona euro comunicată de Eurostat a fost 0,2%, iar pentru toată zona UE de 0,3%.

 

Metoda producţiei

Sectoare Creşteri

Agricultură +22,1

Industrie +5,9%

Construcţii +6,9%

Comerţ +1,4%

Servicii -3,1%

Metoda consumului

Componente Creşteri

Consum +2,8%

Investiţii +10,4%

Exporturi +8,9%

(-)Importuri +10,5%

 

Evoluţii economice

Ţară Creştere anuală

Estonia +7,9%

Lituania +7,3%

Letonia +5,3%

Suedia +4,6%

România +4,4%

(…)

Spania +0,8%

Slovenia -0,1%

Danemarca -0,3%

Cipru -0,6%

Portugalia -1,7%

Irlanda -5,2

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă