13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe poate face statul pentru asigurători

Ce poate face statul pentru asigurători

Introducerea deductibilităţii pentru asigurările de viaţă ar coincide cu o explozie a vânzărilor de poliţe dedicate, în contextul în care românii nu sunt deloc încrezători în propriul viitor financiar.

www.1asig.ro

Dezvoltarea asigurărilor de viaţă şi a pensiilor private este o problemă de interes naţional, unul dintre obiectivele pieţei de profil fiind elaborarea unui document care să cuprindă avantajele şi dezavantajele introducerii deductibilităţii la asigurările de viaţă, potrivit declaraţiilor făcute de Cornelia Coman, director general, ING Asigurări de Viaţă. Informarea clienţilor cu privire la necesitatea protecţiei financiare, pentru a deschide mai mult domeniul asigurărilor de viaţă către public, nu este deci un demers care ar trebui făcut exclusiv de către companiile de profil.

Astfel, în afară de partea de informare şi de educare, într-un plan mai pragmatic, deductibilitatea financiară a primelor pentru asigurările de viaţă ar fi un pas minim firesc din partea Guvernului, declara recent şi Violeta Ciurel, preşedintele AXA Life Insurance, într-un interviu acordat XPRIMM.TV. Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) a solicitat autorităţilor în primăvara acestui an introducerea deductibilităţii pentru primele subscrise pe asigurările de viaţă, cu o maturitate mai mare de zece ani, în limita de 400 EUR pentru angajat şi angajator.

Viitorul financiar al românilor, la mâna politicienilor

Potrivit unui studiu realizat de UNSAR, această măsură ar stimula dezvoltarea asigurărilor de viaţă în România, care în anul 2009 au scăzut cu 13% faţă de 2008, conducând la o dublare a penetrării asigurărilor de viaţă în PIB într-un interval de 5 ani, de la 0,33% în 2009 până la 0,65% în 2015.

Iniţiativa a venit şi pe fondul unui deficit de protecţie a populaţiei (diferenţa dintre resursele financiare necesare şi cele disponibile), care a atins 98 mld. EUR în 2008, în creştere faţă de 43 mld. EUR în 2006. Totuşi, deşi mai mult de jumătate din români spun că simt frica, dar şi speranţa în ceea ce priveşte viitorul financiar, paradox întâlnit şi la nivel global, spre deosebire de străini, aceştia sunt pasivi şi aşteaptă ca problemele să se rezolve de la sine, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de grupul ING.

„Mulţi români, respectiv 43%, comparativ cu 35% din respondenţii la nivel global, nu au încredere, dar nici nu vor să facă nimic să îşi înlăture această frică în ceea ce priveşte încrederea în viitorul financiar. Deci suntem pasivi, aşteptăm să se rezolve aceste probleme de la sine. Nici în străinătate oamenii nu au încredere, dar încearcă să îşi rezolve problemele şi să îşi asigure un viitor financiar prin luarea unor decizii”, arată Cornelia Coman. Studiul grupului ING privind sentimentele resimţite predominant de oameni atunci când se gândesc la viitorul financiar a fost realizat în luna august 2010, în zece state de pe trei continente, printre care România, Mexic, SUA, Olanda şi Malaezia. 

 

Portal dedicat

În aceste condiţii, începând din această săptămână, asigurările de viaţă sunt mai aproape de publicul larg prin intermediul www.asigurariledeviata.ro. Portalul oferă, într-un limbaj accesibil, toate informaţiile de care poate avea nevoie un client interesat de o astfel de poliţă. Asigurări unit-linked, de tip dotă, de tip rentă, de viaţă pe termen limitat sau nelimitat, toate aceste produse sunt acum prezentate publicului larg, pentru prima dată, într-o formă decodificată. Scopul: determina­rea românilor să înţeleagă şi să conştientizeze utilitatea acestor produse de protecţie financiară.

Cele mai citite

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă