12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe este şi cum arată certificatul energetic

Ce este şi cum arată certificatul energetic

Certificatul de performanţă energetică a clădirii este un document tehnic care are caracter informativ şi care atestă performanţa energetică a unei clădiri. În certificat sunt estimate consumurile energetice ale clădirii sau apartamentului.

Eficienţa energetică este măsurată în clase energetice, pe o scară de la A la G, în ordine descrescătoare. Cele mai eficiente locuinţe, adică acelea care consumă cea mai puţină energie pentru încălzire şi iluminat sunt puse în clasele A şi B. În exemplu de mai jos, auditorul a certificat clădirea în clasa B.

Certificatul de performanţă energetică a clădirii este valabil 10 ani de la data emiterii, se elaborează pentru următoarele categorii de imobile, care sunt recepţionate, vândute sau închiriate:

a) locuinţe unifamiliale
b) blocuri de locuinţe
c) birouri
d) clădiri de învatamant
e) spitale
f) hoteluri şi restaurante
g) săli de sport;
h) clădiri pentru servicii de comerţ
i) alte tipuri de clădiri consumatoare de energie

Certificatul este eliberat proprietarului, iar proprietarul îl pune la dispoziţie potenţialului cumpărător sau chiriaş, înainte de încheierea tranzacţiei. 

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă