30.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBugetul de pensii, capusat de 200.000 de bolnavi inchipuiti

Bugetul de pensii, capusat de 200.000 de bolnavi inchipuiti

» De aproape doi ani Romania se confrunta cu o situatie incredibila, unul din cinci pensionari este incadrat cu pensie de invaliditate, iar ponderea acestora e in continua crestere. Totusi, reforma pensiilor ar putea scoate la iveala, printre altele, ca aproximativ 150-200.000 din cei peste 900.000 de pensionari pe caz de boala sunt incadrati ilegal.

Procesul de "curatire" a sistemului de pensii s-ar putea intinde pe doi-trei ani, iar impotriva celor gasiti vinovati de incadrare abuziva in sistemul de pensii se vor lua masuri de natura penala, fiind vorba de fals sub diferite forme. Mai grav este faptul ca o buna parte din cei iesiti abuziv la pensie, fiind apti de munca, presteaza activitati la negru, caci altfel nu ar avea cum, incalcand inca o data legea. Frecventa este atat de mare incat aproape oricine cunoaste cel putin un astfel de caz de incalcare grosolana a legii. Sunt celebre cazurile in care o comunitate intreaga beneficiaza de pensii de invaliditate, desi unii dintre ei ar fi apti de munca. si in tot acest timp, pensionarii cu adevarat bolnavi sunt de cele mai multe ori umiliti ori de cate ori trebuie sa treaca pe la comisiile de verificare a stadiului de invaliditate.

"Analiza facuta pe esantionul celor care au venit de la inceputul anului si pana in prezent cu decizii de pensionare pentru invaliditate arata ca gradul de respingere a fost de 30%, verificarile facandu-se de Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca din Bucuresti. Probabil ca daca faceau verificarea in alta parte unii dintre ei treceau. Asta ma face sa cred ca daca am lua la puricat toate pensiile de invaliditate situatia s-ar putea schimba dramatic. La o estimare grosiera, probabil 15-20%, daca nu si mai mult, din cei cu pensii de invaliditate ar putea fi incadrati gresit", ne-a declarat Mihai seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii.

"Pentru depistarea abuzurilor trebuie creat un intreg aparat, platit, cu medici de specialitate. Vor fi infiintate mai multe centre regionale, dupa modelul Institutului din Bucuresti, care a fost dezvoltat cu bani de la guvernul german. Cred ca ne-ar lua cam doi-trei ani pana am rezolva problema abuzurilor din sistem. Cei responsabili de aceste abuzuri vor raspunde penal, pentru ca vorbim de fals, iar falsul e de natura penala. Pentru inceput, trebuie sa ne asiguram ca nu se mai intra pe nedrept in sistem, iar apoi sa incepem procesul de curatire", a conchis Seitan.

In prezent, sunt 4,73 milioane pensionari la bugetul asigurarilor sociale, din care 906.000 (19,1%) sunt cu pensie de invaliditate, conform datelor pe luna septembrie furnizate de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Din cei 906.000 de pensionari pe caz de boala, 42.600 sunt cu invaliditate de gradul I, 537.700 sunt cu invaliditate de gradul II, iar restul de 325.600 – cu gradul III. Pensia medie pentru aceste categorii este de 541 lei, astfel ca pensia cumulata pentru cazurile de invaliditate se ridica la 490 milioane lei lunar, reprezentand 14,5% din totalul pensiilor platite de la bugetul asigurarilor sociale.

Cele mai citite

Contracte plătite din BANI PUBLICI de primăria PSD-istului Sorin Cîrjan către un membru fidel de partid

Un nou scandal zguduie administrația locală din Râmnicu Sărat, dezvăluind legături strânse între primarul PSD Sorin Cîrjan și unul dintre oamenii săi de...

Netanyahu spune că nu poate exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când capacitățile militare și de guvernare...

Greco-catolicii din București celebrează duminică zece ani de la întemeierea episcopiei

Duminică, 2 iunie 2024, de la orele 10, la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” (str. Polonă 50), Eparhia Greco-Catolică de București celebrează zece...
Ultima oră
Pe aceeași temă