21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR va limita si finantarile prin leasing

BNR va limita si finantarile prin leasing

Persoanele fizice care vor putea incheia un contract de leasing vor fi semnificativ mai putine dupa impunerea unui plafon de indatorare a populatiei de catre banca centrala.

Reprezentantii societatilor de leasing considera ca prevederea limitarii gradului de indatorare va avea un impact asupra clientilor persoane fizice, mai ales in perspectiva dezvoltarii segmentului de leasing imobiliar pe aceasta nisa. Totusi, acestia recunosc ca normele BNR pentru institutiile financiare nebancare vor fi mai blande decat in cazul produselor bancare. “Firma de leasing ramane proprietarul bunului finantat pana la terminarea contractului, astfel ca, in caz de neplata a clientului, aceasta reintra in posesia bunului si-l poate revalorifica, fara a suferi nici o pierdere”, a explicat Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei de Leasing Bancar.
Desi segmentul de leasing nu a fost reglementat pana in prezent cu privire la gradul de indatorare a populatiei, majoritatea finantatorilor au propriile norme interne in acest sens, impunand clientilor anumite conditii de finantare. “Mai mult decat atat, exista banci care impuneau societatilor de leasing, la solicitarea acordarii de refinantari, un plafon maxim de creditare a clientului final”, afirma Florentina Mircea, presedintele TBI Leasing.
Reprezentantii celor doua asociatii existente in Romania, Asociatia Societatilor de Leasing din Romania si Asociatia de Leasing Bancar, considera ca prin aceasta prevedere se iau niste masuri de prudentialitate binevenite, astfel fiind protejat atat finantatorul, cat si clientul.Ê
Persoanele fizice au detinut o pondere de 12% in totalul contractelor de leasing incheiate anul trecut la nivel national, piata fiind estimata la circa 2,2 miliarde de euro, potrivit datelor ASLR.

Plafon de indatorare

Normele de aplicare a Legii privind institutiile financiare nonbancare ar putea stabili un plafon pentru gradul de indatorare al clientilor persoane fizice, a declarat saptamana trecuta prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu. “Institutiile financiare nonbancare vor intra, cel mai probabil, si sub incidenta Biroului de Credit. Nu stiu cum vor fi normele, dar va trebui sa existe si un nivel de plafonare pentru gradul de indatorare al populatiei”, a afirmat Georgescu la un seminar pe teme economice.
In cazul bancilor, normele prudentiale stabilesc un nivel maxim de indatorare reprezentand 40% din veniturile unui client. Altfel spus, rata lunara si dobanda platita de o persoana fizica nu pot depasi 40% din salariile si celelalte venituri ale familiei. “Trebuie respectate de catre banci si vom verifica foarte riguros prevederile privind gradul de indatorare a persoanelor fizice”, a adaugat Georgescu.

Nici jumatate din doritori nu vor mai obtine finantare

“Stabilirea unui nivel al plafonului pentru gradul de indatorare a populatiei prin normele de aplicare a ordonantei privind institutiile financiare nebancare (IFN) se inscrie in trendul de limitare a creditarii persoanelor fizice, ceea ce inseamna ca nici jumatate dintre acestea nu vor mai obtine finantare in leasing”, a spus presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Bogdan Apahidean. El a dat drept exemplu cazul societatii pe care o conduce, Porsche Leasing, unde persoanele fizice ocupa in prezent o pondere de 20% in portofoliul de clienti, procent ce va ajunge la sub 10% dupa intrarea in vigoare a acestor norme.

Companiile de profil au cateva solutii

“Normele se vor face simtite considerabil daca luam in calcul posibilitatea dezvoltarii produselor de leasing pentru persoane fizice, precum leasingul imobiliar, care s-ar putea dovedi foarte interesant pe acest segment de clienti”, apreciaza presedintele TBI Leasing, Florentina Mircea. Desi clientul care doreste sa obtina o finantare in leasing se va vedea in imposibilitatea de a contracta alte credite sau i se vor impune venituri mai mari pentru a respecta conditiile, companiile de profil au cateva solutii. “Putem apela, in functie de caz, la cateva artificii pentru a ne incadra in limitele impuse. Unul dintre acestea ar fi incheierea contractului de leasing pe o perioada mai lunga, astfel incat rata lunara sa fie mai mica si sa nu depaseasca plafonul respectiv”, a adaugat Mircea.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă