4.4 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBank of Cyprus România: boală lungă…preluare sigură?

Bank of Cyprus România: boală lungă…preluare sigură?

După ce şi-a suspendat iniţial activitatea timp de o săptămână pentru a identifica un cumpărător, banca a anunţat că mai are nevoie de încă două, „pentru negocieri“. Fericitul cumpărător trebuie să garanteze însă depozite de 200 milioane euro şi să compenseze finanţări din partea băncii-mamă de până la 400 milioane euro.

Potrivit Mediafax, care citează “informaţii vehiculate pe piaţă”, pentru preluarea sucursalei Bank of Cyprus (BoC) s-au interesat doar bănci mari. Printre acestea, Banca Transilvania a depus o ofertă neangajantă. O altă bancă de top ar fi cerut chiar ca tranzacţia să se perfecteze foarte repede, pentru a nu risca deteriorarea portofoliului, dar şi-a fi retras oferta întrucât Banca Centrală a Ciprului a dorit prelungirea perioadei de negociere, pentru a vedea cum se optimizează veniturile.

De ce n-a dat buzna lumea, nu sunt activele bancare româneşti interesante? Se pare că nu prea, având în vedere ponderea creditelor neperformante (în jur de 20% ca medie pe sistem, ceva peste – în jur de 25% – la BoC). Mai sunt cele 200 de milioane euro depozite atrase, parte din ele putând să-şi ia însă zborul rapid după ce banca îşi va relua operaţiunile, sub altă umbrelă, pentru clientelă. La un raport credite depozite de 1 la 3, sucursala din România se bazează într-o proporţie majoritară pe finanţările de la banca-mamă, care acoperă, practic, două treimi din pasiv. În aceste condiţii, o preluare a întregii sucursale ar presupune acoperirea unor sume importante de către banca absorbantă. Şi chiar există fonduri disponibile pentru asta?

„Cum peste 66% din finanţare venea de la banca-mamă, asta înseamnă că sucursala ar trebui să se finanţeze din piaţa locală cam cu 400 milioane euro.Gân­diţi-vă că volumul tranzac­ţiilor din piaţa interbancară în acest moment este de 350 milioane de euro. Aşadar, suma de care are nevoie Bank of Cyprus pentru a se finanţa din piaţa interbancară este cu mult peste ce poate oferi piaţa în acest moment.(…). În aceste condiţii, orice cumpărător se gândeşte la costul de oportunitate – «ce altă investiţie aş putea să fac cu 200-400 milioane euro?» Iar pentru un sistem financiar-bancar care trece prin restructurare, această sumă este enormă. Nu cred că va exista un compărător pentru toată sucursala.

Singura şansă este ca BoC să împartă sucursala din România în două: «good and bad». Iar un cumpărător va achi­­ziţiona doar partea bună a băncii, lăsând partea mai puţin bună să fie transferată în bilan­­ţul băncii-mamă“, scrie analistul Florin Câţu pe blogul personal.

O altă posibilitate ar fi, în opinia noastră, ca BNR să acorde o linie de credit cumpărătorului BoC, cum a procedat şi Fed în SUA la preluarea unor mari bănci cu un picior în groapă în 2009.

Interesul Băncii Transilvania vehiculat în presă are şi o altă explicaţie: cota de 10% din acţiuni deţinute de banca cipriotă (asta ar însemna un bonus de aproximativ 60 milioane euro pentru Banca Transilvania, care şi-ar răscumpăra o parte din acţiuni preluând Bank of Cyprus România). Cel mai important activ deţinut de sucursala Boc este un credit de 110 milioane de euro acordat companiei care deţine hotelul Marriott, prelungit în toamna anului trecut şi scadent în 2017, ceea ce justifică interesul băncilor austriece (BCR, Raiffeisen) pentru preluarea portofoliului BoC.

O „amnezie“ salvatoare

Cât timp băncile cipriote erau închise, sucursalele din străinătate şi-au putut desfăşura operaţiunile nestingherite, deponenţii putând efectua astfel retrageri (cele mai vehiculate au fost sucursalele Marfin şi Bank of Cyprus din Rusia şi Marea Britanie). A fost şi cazul BoC România? Probabil, având în vedere că sucursala de la Bucureşti a primit o notificare de la directorul general al Bank of Cyprus, prin care se preciza că depozitele din filialele şi sucursalele din străinătate nu intră sub incidenţa acordului de salvare convenit cu Uniunea Europeană, notificare prezentată de Mediafax.

Activitatea Bank of Cyprus România va fi suspendată încă două săptămâni, pentru a se putea încheia un acord de preluare cu unul dintre ofertanţii dispuşi s-o preia, negocierile urmând să înceapă de luni, 8 aprilie, a anunţat banca. Până la redeschiderea sucursalei BoC şi agenţiilor acesteia din România, clienţii pot folosi reţeaua de ATM-uri (dar câţi deponenţi aveau sume importante prin conturile curente?), iar pentru necesităţi deosebite sunt invitaţi să contacteze call-center-ul.

În constrast cu situaţia din România, Cipru a ajuns la o înţelegere cu autorităţile din Grecia şi Marea Britanie pentru preluarea sucursalelor Bank of Cyprus şi Popular Bank of Cyprus din aceste state. Deponenţii de la Bank of Cyprus ar putea pierde până la 60% din sumele pe care le au în conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro.

Astfel, 37,5% din fonduri vor fi convertite în acţiuni la bancă, parte a unui proces de recapitalizare, iar o parte de 22,5% va fi menţinută ca rezervă, urmând să fie transformată, de asemenea, în acţiuni dacă devine necesar.

Cele mai citite

Dacia Duster 3 câștigă titlul de „Mașina Anului 2025” în Polonia

A treia generație a SUV-ului Dacia Duster a obținut un succes remarcabil în Polonia, una dintre cele mai mari piețe auto din Europa, fiind...

Coreea de Sud: Președintele promite demisia sub presiunea partidului și a străzii, după o săptămână de haos politic

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol va demisiona, cedând presiunii exercitate de propriul partid, Partidul Poporului (PPP), după o serie de evenimente politice tensionate, inclusiv...

Ascensiunea și căderea lui Bashar al-Assad: Oftalmologul devenit dictator, forțat să fugă din Siria

Bashar al-Assad, liderul autoritar care a condus Siria timp de aproape un sfert de secol, a părăsit duminică țara, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile...
Ultima oră
Pe aceeași temă