25.9 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAventurile electorale intorc leul in 2004

Aventurile electorale intorc leul in 2004

» In cinci zile leul a s-a depreciat cu 5,1% in fata euro si cu 10,5% fata de dolar.

» Bancherii asteapta interventia BNR, dar Isarescu tace.

Leul a fost doborat ieri pana la o cotatie fata de euro nemai atinsa in ultimii patru ani din cauza presiunilor pentru majorarea salariilor bugetarilor, care pun in pericol deficitul fiscal al Romaniei si anunta inflatie.
Banca centrala a afisat ieri un curs oficial de 3,8720 lei/euro, identic cu cel atins in data de 6 ianuarie 2005, insa tranzactiile zile au coborat cotatia leului pana la 3,9 lei/euro, ne-a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania. Ieri leul s-a depreciat cu 3% fata de ziua anterioara. In ultima saptamana, ca efect a ceea ce Misu Negritoiu, presedintele ING Romania, numeste "deciziile irationale ale politicienilor  in domeniul salariilor, leul s-a depreciat cu 5,13% in fata euro si a cazut cu 10,5% in fata dolarului, scumpind astfel, indirect imprumuturile in aceste monede.

"In piata financiara e un sentiment negativ in special pentru leu, deoarece observam ca zlotul polonez sau coroana ceha s-au depreciat foarte putin. Informatiile care vin din domeniul economic despre Romania sunt foarte proaste. Majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, care poate fi urmata de marirea, cu acelasi procent, a tuturor salariilor din domeniul public pune problema unui deficit fiscal imposibil de suportat pentru Romania nu doar in acest an, ci si in anii viitori. Apare si primejdia amplificarii inflatiei, ca reflex al acordarii unor majorari de salarii nejustificate de vreo crestere de productivitate", spune Ionut Dumitru.

Caderea monedei nationale depaseste in amplitudine cele mai pesimiste previziuni ale analistilor straini. Lars Christensen de la Danske Bank anticipa ca moneda romaneasca va fi stabila in urmatoarele trei luni, la un curs de 3,70 lei/euro. Analistii admit ca toate estimarile privind evolutia monedei nationale au fost date peste cap de ultimele "aventuri politice" si asteapta doar de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) o interventie pentru a calma cursul. In absenta unei interventii a BNR  cursul de schimb si-ar putea continua deprecierea si ar putea sa depaseasca pragul de 4 lei/euro, a avertizat Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist ING Romania.

Estimarile ING indica o posibila depreciere a leului, in contextul miscarii pietelor regionale, de pana la cel mult 4,2 lei/euro.
"Ultima aventura politica este de-a dreptul ingrijoratoare. Sunt majorari care nu se mai pot corecta niciodata si care deterioreaza profilul de risc al Romaniei. Cei care se bucura acum de aceasta crestere a salariilor vor vedea ca s-au bucurat degeaba, avand in vedere consecintele", a spus Negritoiu.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank avertizeaza insa ca exuberanta irationala a majorarilor salariilor va face ca Romania sa repete scenariul de criza al Ungariei.

Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...

Plecarea românilor la muncă sau la studii în străinătate poate fi transformată dintr-o pierdere într-o oportunitate, susține Iohannis

Președintele Klaus Iohannis este de părere că plecarea românilor la muncă sau la studii în străinătate poate fi transformată "dintr-o pierdere pentru România, într-o...

Cine sunt românii care vor primi pensii mai mari din toamnă. Anunțul șefului Casei de Pensii

Începând cu 1 septembrie, 3 milioane de pensionari ar urma să primească bani în plus. Până atunci însă știm că modelul noilor decizii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă