22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAvalanşă de rapoarte pozitive despre România

Avalanşă de rapoarte pozitive despre România

“ Nu credem că o apreciere a cursului este sustenabilă pe termen lung”, a declarat,ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Deşi oficialul băncii centrale a recunoscut că aprecierea din ultima vreme a monedei naţionale a ajutat instituţia pe care o conduce în lupta cu inflaţia, Isărescu a arătat şi reversul medaliei. “ Este o asimetrie. Aprecierea acţionează asupra preţurilor cu o oarecare întârziere în timp ce deprecierea acţionează aproape imediat. Şi din acest motiv nu încurajăm o volatilitate ridicată a cursului de schimb”, a spus guvernatorul la prezentarea raportului asupra inflaţiei. Din 6 decembrie 2010, când a înregistrat un maxim de 4,3110 lei/euro, cursul de schimb a scăzut până la 4,1065 lei/euro, ceea ce reprezintă o apreciere nominală a monedei naţionale de peste 20 de bani sau aproape 5%. Pe parcursul lunii trecute cursul de schimb a stat constant sub valoarea de 4,1 lei/euro.

 

Laude otrăvite şi bani bolnavi

Aprecierile substanţiale ale leului faţă de euro sunt, de multe ori, în strânsă legătură cu intrările de capital speculativ. Aceste intrări masive de valută care nu vin în economia reală ci în pieţele de bani nu sunt asimilate de economie şi, o dată retrase, provoacă deprecieri ale monedei naţionale cel puţin la fel de abrupte ca aprecierea pe care au provocat-o. Aceasta este una dintre temerile majore ale băncii naţionale. “ De mult nu am mai văzut o asemenea avalanşă de rapoarte pozitive asupra economiei României. Pentru banca naţională ele nu reprezintă un semn bun. Capitalurile volatile ne complică viaţa. Ne ajută pe termen scurt dar fac mai mult rău pe termen lung”, a spus Isărescu.

Mesajele guvernatorului

Îngheţarea preţurilor la combustibili  ar face mai mult rău pe termen lung

Aderarea la euro în 2015 rămâne un obiectiv realizabil şi, oricum, are valoare de catalizator în încercarea statului de a se reforma

Inflaţia mare din România este provocată de decalajul major între muncă şi consum şi nu de tipărirea de bani de către BNR.

  Consumăm în continuare mai mult decât producem

  Dobânda de politică monetară va fi, cel mai probabil, menţinută la actualul nivel, pe termen mediu

  Inflaţia anuală va fi mai mare decât cea prognozată iniţial atât în 2011(5,1%) cât şi în 2012(3,6%)

  Creşterea preţurilor raportată la valorile din urmă cu un an va continua să crească până în lunile iulie-august

  Aprecierea leului a ajutat la temperarea creşterii preţurilor însă cursul este o armă cu două tăişuri şi dacă scade sub “un nivel de echilibru” devine periculos

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă