22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAnalişti financiari: BNR va menţine dobânda la 6,25%

Analişti financiari: BNR va menţine dobânda la 6,25%

Banca Naţională a României(BNR) va menţine, miercuri, rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, dar va reduce, cel mai probabil, ratele aplicate la rezervele minime obigatorii în valută de la 25% la 20% din pasivele băncilor, apreciază membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, citati de Mediafax.

“Conform opiniilor exprimate în cadrul unui sondaj intern de către membrii (AAFBR), Consiliul de Administraţie al BNR ar putea decide în sedinţa de politică monetară din data de 4 august 2010 menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25%. Această estimare aparţine în procent de 100% celor care au participat la sondaj”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Majoritatea respondenţilor (67%) cred că valoarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută va scădea de la 25% la 20%, iar restul mizează pe o menţinere a valorii de 25%. În acelaşi timp, toţi analiştii se aşteaptă ca rezervele minime obligatorii la lei să fie menţinute la 15% din pasivele băncilor.

Banca centrală a scăzut de la începutul acestui an dobânda în fiecare dintre primele patru şedinţe de politică monetară, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută la 15% şi, respectiv, 25%.

În schimb, în şedinţa de la finele lunii iunie, după anunţul privind creşterea TVA de la 19% la 24%, CA al BNR a stopat scăderea dobânzii de politică monetară, anunţând totodată trecerea la o gestionare “fermă” a lichidităţii din sistemul bancar.

La începutul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că rata inflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluări. Totodată, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru acest an stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA de la 19% la 24%.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Cele mai citite

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...

Curtea Penală Internațională cere arestarea șefilor Hamas dar și a premierului Netanyahu

Curtea Penală Internațională (CPI) cere arestarea principalilor lideri ai grupării Hamas dar și a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a...

Natalia Iocsak, prima femeie care a câștigat o etapă din Campionatul Național de Drift

Băimăreanca Natalia Iocsak a câștigat prima etapă din Campionatul Național de Drift, care a avut loc în weekend la Arena Națională din Capitală, devenind...
Ultima oră
Pe aceeași temă