Lupta pentru putere în Venezuela cunoaşte un episod crucial sâmbătă, ”Ziua Z” stabilită de opozantul Juan Guaido.

Venezuela se confruntă cu proba forţei în ”Ziua Z”

Lupta pentru putere în Venezuela cunoaşte un episod crucial sâmbătă, ”Ziua Z” stabilită de opozantul Juan Guaido a intrării ajutoarelor umanitare depozitate la frontiera columbiană, blocată de armata credincioasă regimului lui Nicolas Maduro, relatează AFP, via News.ro.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

23.02.2019 - 13:02

Juan Guaido, pe care aproximativ 50 de ţări l-au recunoscut drept preşedinte interimar, l-a sfidat pe liderul chavist, a încălcat un ordin judiciar care-i interzice să părăsească teritoriul ţării şi a afirmat că armata, pilonul regimului chavist, a ”participat” la operaţiune.

Caracasul a decretat vineri seara închiderea frontierei în statul Tachira (vest), care se învecinează cu oraşul columbian Cucuta, de unde tânărul opozant în vârstă de 35 de ani intenţionează să conducă livrările de ajutoare.

Guaido, care a părăsit capitala joi, cu un convoi de vehicule cu geamuri fumurii, a trecut în Columbia cu o zi înainte de data pe care stabilit-o în vederea intrării în ţară a unor tone de alimente şi medicamente acumulate de la 7 februarie în depozite la Cucuta.

”Problema este cum am ajuns aici, dacă ei interzic spaţiul aerian, orice tip de traversare maritimă, blochează drumuri (...). Suntem aici tocmai pentru că forţele armate au participat şi ele la acest proces”, a declarat el, alături de preşedinţii Columbiei, Chile şi Paraguay şi de secretarul general al OEA.

ROL CRUCIAL AL ARMATEI VENEZUELENE

Cu pumnul ridicat, Guaido a provocat o surpriză, apărând la "Venezuela Aid Live" cu puţin înainte de sfârşitul acestui concert - de peste şapte ore - organizat la Cucuta de către miliardarul britanic Richard Branson.

Fondatorul Virgin intenţionează să adune 100 de milioane de dolari în 60 de zile, pe Internet, pentru Venezuela aflată în criză, din care au fugit 2,7 milioane de oameni din 2015, potrivit ONU.

Opozantul a adăugat că Garda Naţională Bolivariană a regimului chavist a jucat un rol decisiv.

El nu a precizat când şi nici cum intenţionează să se întoarcă în Venezuela, unde riscă să fie arestat, din cauză că a încălcat interdicţia de a ieşi din ţară, decretată de justiţia loială regimului.

Rolul pe care vor alege să-l joace militarii sâmbătă ar urma să fie hotărâtor. Nicolas Maduro le-a ordonat să nu lase să intre ajutoare trimise de Statele Unite la apelul adversarului său.

Comentarii