33.2 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăInternaționalSupliment inedit: Japonia, dezastrul care a durat o săptămână

Supliment inedit: Japonia, dezastrul care a durat o săptămână

Pe 11 martie, Florin Grancea, un profesor român căsătorit cu o niponă, se bucura de prima zi de concediu, în Inzai, lângă Tokyo. Mai erau două ore până să ia copiii de la grădiniţă, programase maşina de spălat şi citea din Stieg Larson.

Cutremurul îi invadează intimitatea prea brusc, iar toate sfaturile soţiei lui, Mayo, i se perindă prin minte, în timp ce luptă cu sine să-şi păstreze calmul. Se uită după cele două pisici din apartament şi caută telecomanda. Japonezii ştiu că trebuie să deschidă televizoarele în caz de cutremur.

“Shindo NANA” ar fi trebuit să-i spună tot. Seism de 7 grade.

 

Descrierile lui Grancea sunt extrem de lucide, pe un ton calm. Ca şi cum încearcă să-şi liniştească cititorul. De altfel, el scrie : “Sunt doar unul din milioanele de oameni din Japonia care a refuzat să se lase cuprins de teamă şi care a decis că e mai bine să ajute.”

Relatarea autorului în urma primului cutremur nu poate decât să te surprindă: japonezii sunt calmi, iar, în faţa blocului, ei, care nu îşi manifestă niciodată afecţiunea, se strâng în braţe şi se ţin de mâini. Sunt fericiţi că trăiesc. 

“Am plâns nu doar pentru cei care îşi dădeau viaţa pentru noi, dar şi pentru cei care au pierit în cutremur sau în tsunami, pentru copiii orfani sau fără case, pentru cei care şi-au îngropat dramele personale  şi şi-au suflecat mâinile pentru a-i ajuta pe alţii.”

O mărturie sensibilă, echilibrată, care valorifică experienţa pură, trecută numai prin filtrul propriei conştiinţe. O ironie a zilei de 11 martie: era ziua de Tomobiki, cea dedicată prieteniei. Cea în care au murit aproape 20.000 de oameni.

Cele mai citite

Rareș Bogdan a lăsat un ceas în Secu(Real)itate(a) ce indică mereu Doi și-un sfert

Ilustrație: Marian Avramescu Europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL), Rareș Bogdan, și-ar fi uitat unul dintre ceasurile din deja celebra sa colecție în sediul Realitatea...

George Simion a trădat România: Se arată într-un comunicat de presă emis de S.O.S. România

Președintele S.O.S. România, Diana Iovanovici-Șoșoacă, acuză trădarea intereselor naționale de către liderul AUR George Simion a Cedat Teritorii Românești pentru Funcții în Parlamentul European Într-o declarație...

Corp găsit după inundațiile din Elveția, două persoane încă dispărute

Salvatorii elvețieni au găsit duminică corpul uneia dintre cele trei persoane dispărute de la inundațiile care au lovit cantonul sud-estic Grisons, a declarat poliția. Furtunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă