Pe 11 martie, Florin Grancea, un profesor român cฤsฤtorit cu o niponฤ, se bucura de prima zi de concediu, în Inzai, lângฤ Tokyo. Mai erau douฤ ore pânฤ sฤ ia copiii de la grฤdiniลฃฤ, programase maลina de spฤlat ลi citea din Stieg Larson.
Cutremurul îi invadeazฤ intimitatea prea brusc, iar toate sfaturile soลฃiei lui, Mayo, i se perindฤ prin minte, în timp ce luptฤ cu sine sฤ-ลi pฤstreze calmul. Se uitฤ dupฤ cele douฤ pisici din apartament ลi cautฤ telecomanda. Japonezii ลtiu cฤ trebuie sฤ deschidฤ televizoarele în caz de cutremur.
“Shindo NANA” ar fi trebuit sฤ-i spunฤ tot. Seism de 7 grade.
Descrierile lui Grancea sunt extrem de lucide, pe un ton calm. Ca ลi cum încearcฤ sฤ-ลi liniลteascฤ cititorul. De altfel, el scrie : “Sunt doar unul din milioanele de oameni din Japonia care a refuzat sฤ se lase cuprins de teamฤ ลi care a decis cฤ e mai bine sฤ ajute.”
Relatarea autorului în urma primului cutremur nu poate decât sฤ te surprindฤ: japonezii sunt calmi, iar, în faลฃa blocului, ei, care nu îลi manifestฤ niciodatฤ afecลฃiunea, se strâng în braลฃe ลi se ลฃin de mâini. Sunt fericiลฃi cฤ trฤiesc.
“Am plâns nu doar pentru cei care îลi dฤdeau viaลฃa pentru noi, dar ลi pentru cei care au pierit în cutremur sau în tsunami, pentru copiii orfani sau fฤrฤ case, pentru cei care ลi-au îngropat dramele personale ลi ลi-au suflecat mâinile pentru a-i ajuta pe alลฃii.”
O mฤrturie sensibilฤ, echilibratฤ, care valorificฤ experienลฃa purฤ, trecutฤ numai prin filtrul propriei conลtiinลฃe. O ironie a zilei de 11 martie: era ziua de Tomobiki, cea dedicatฤ prieteniei. Cea în care au murit aproape 20.000 de oameni.