22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInternaționalStampele lui Albrecht Durer, expuse la Cluj

Stampele lui Albrecht Durer, expuse la Cluj

Muzeul Etnografic al Transilvaniei va găzdui una dintre cele mai importante expoziții din istoria sa. Este vorba de o expoziție de stampe realizate de Albrecht Dürer. Această expoziție vine la un an după ce muzeul clujean a găzduit și expoziția de gravuri realizate de Rembrandt.

Membrii echipei care organizează expoziția Dürer sunt cei care au organizat și expoziția Rembrandt. La Cluj, în perioada 26 martie – 7 iunie, vor fi expuse 111 stampe imprimate de artistul francez Amand Durand după plăcile originale realizate de Albrecht Dürer. Imprimarea stampelor cu ajutorul plăcilor de cupru realizate de Albrecht Dürer a avut loc la cererea care i-a fost adresată de Georges Duplessis, directorul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Naționale a Franței. Și asta pentru că imprimările originale, realizate pe hârtie acidă, s-au degradat ca urmare a trecerii timpului. Tirajul realizat de Amand Durand a contribuit la salvarea unora dintre cele mai importante gravuri din istoria artei.

”În același context, Amand Durand a mai imprimat stampe după plăcile lui Martin Shongauer, Luca van Leyden, Rembrandt van Rijn și alții. Georges Duplessis este autorul volumului L’Œuvre d’Albert Dürer”, spun organizatorii expoziției.

Un artist profund

Albrecht Dürer a venit pe lume în 1471, în Nurnberg. Tatăl său, de profesie bijutier, era originar din apropierea orașului Jula, din estul Ungariei, și s-a mutat în Germania în anul 1455. Albrecht Dürer a învățat tehnica prelucrării fine a metalului de la tatăl său, iar tehnica imprimării de la nașul său, care a devenit unul dintre primii tipografi ai Europei.

Biografia lui Albrecht Dürer poate fi documentată din mai multe surse. El a participat la peregrinările tinerilor ucenici din lumea germanică, ce străbăteau continentul de la un capăt la altul pentru a deprinde secretele noilor tehnici de la maeștri stabiliți în acele orașe care ofereau strălucire Europei. Albrecht Dürer a trecut, astfel, prin Strasbourg, Colmar, Basel sau Frankfurt. În anul 1494, Albrecht Dürer s-a întors în Nurnberg și s-a căsătorit cu fata unui meșter specializat în prelucrarea metalelor. La doar trei luni după căsătorie, artistul a plecat în Italia, pentru a-și desăvârși ucenicia, în Veneția, Padova și Mantova. Întors la Nurnberg, în 1495, el și-a deschis propriul său atelier.

Mai întâi, s-a specializat în lucrări în lemn, apoi s-a întors în Italia, pentru a-și desăvârși tehnica picturii, între 1505 și 1507. Albrecht Dürer a reînceput să lucreze la Nünrberg, în perioada 1507 – 1520. Din acea perioadă datează unele dintre cele mai bune picturi ale sale. Din anul 1512, Albrecht Dürer a primit patronajul împăratului romano-german Maximilian I. În perioada 1520 – 1521, Albrecht Durer a călătorit în Olanda, pentru a-l întâlni pe noul împărat, Carol al V-lea, încoronat la Aachen. În Bruxelles, el i-a pictat portretul regelui Christian al II-lea al Danemarcei.

În perioada 1521 – 1528, Albrecht Dürer s-a întors în Nurnberg, unde a continuat să creeze, până la moartea sa, inclusiv stampele care i-au adus o imensă popu­laritate.

Cele mai citite

Polițiștii rutieri vor avea un cod de conduită obligatoriu în relația cu șoferii

Polițiștii rutieri din România vor trebui să respecte un cod de conduită specific în relația cu șoferii. Această obligație este inclusă într-un proiect de lege...

Premierul Ciolacu va asista la meciul România – Ucraina, la München

Premierul României, Marcel Ciolacu, va asista la meciul de fotbal România - Ucraina, din cadrul Campionatului European, care se desfășoară în Germania. Meciul România -...

Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei a început tratamentul împotriva țânțarilor și căpușelor

Primarul general, Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei a început tratamentul împotriva țânțarilor și căpușelor. Anunțul primarului general pe acest subiect a fost făcut în...
Ultima oră
Pe aceeași temă