22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalSpectacolul Teatrului Ţăndărică, "Candid", a câştigat Trofeul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in)...

Spectacolul Teatrului Ţăndărică, “Candid”, a câştigat Trofeul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard a avut loc în perioada 12 – 19 octombrie 2013 şi a fost organizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi al UNITER. Sâmbătă seara, pe 19 octombrie, în cadrul festivităţii de premiere, spectacolul Teatrului Ţăndărică, “Candid”, în regia lui Cristian Pepino, a fost desemnat câştigător la secţiunea competitivă “Criză teribilă, monşer!”.

Timp de opt zile, în cele două săli ale Teatrului „Nottara” – „Horia Lovinescu“ şi „George Constantin“ – s-au jucat spectacole invitate ale unor trupe din ţară şi din străinătate, trei premiere marca „Nottara“ şi câteva producţii de succes ale teatrului gazdă.

Festivalul a propus două secţiuni. Prima secţiune, cea competitivă, a fost denumită „Criză teribilă, monşer!”, pentru că, în cadrul acesteia, au intrat în scenă spectacolele, din mai multe ţări, concepute pe tematica (prea prezentă, prea cunoscută) a crizei. Cu alte cuvinte, s-a încearcat ilustrarea prin teatru a unui subiect de actualitate: criza de orice tip (economică, socială, politică, sexuală sau identitară). A doua secţiune, „Bulevardul Comediei”, a prezentat spectacole de succes şi premiere ale teatrului gazdă.

Cele trei premiere au fost Matrimoniale de Lia Bugnar, un spectacol de Diana Lupescu în premieră naţională; Mobilă şi durere de Teodor Mazilu, în regia lui Alice Barb şi Un pic prea intim de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu.

Preşedintele juriului secţiunii competitive a fost Emil Boroghină, directorul Festivalului „Shakespeare” din Craiova. Ceilalţi membrii ai juriului au fost dr. Roxana Croitoru – critic de teatru, consultant artistic la Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Constantin Paiu – critic de teatru, profesor universitar la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, prof.univ.dr. Adrian Titieni – actor, rectorul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Radu Alexandru Nica – regizor, lector universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Câştigătorul primei ediţii a festivalului a fost spectacolul Teatrului Ţădărică, “Candid”, în regia lui Cristian Pepino, o adaptare liberă după Voltaire. Această producţie a Teatrului Ţăndărică se joacă de mulţi ani, dar nu şi-a pierdut prospeţimea. Cristian Pepino face o incursiune în viaţa lui Candid şi, totodată, parodiază armate, religii, guverne. Este un spectacol modern, alert, plin de culoare şi ritm, jucat într-un amalgam de limbi.

Distribuţia este formată din actorii păpuşari: Mihai Dumitrescu, Georgiana Dinescu, Marin Fagu, Liliana Gavrilescu şi Petronela Purima. Dinu Carcaleţeanu este cel ce a sculptat păpuşile, Cristina Pepino este cea care semnează scenografia, iar Dan Bălan este cel care a compus muzica.

Directorul Teatrului Ţăndărică, Călin Mocanu, a afirmat la festivitatea de premiere, imediat după inmânarea trofeului: “Mulţumim foarte mult pentru acest premiu. Înseamnă foarte mult pentru Teatrul Ţăndărică. Mulţumim foarte mult publicului pentru că ne-a urmărit cu foarte mare atenţie, mulţumim foarte mult juriului pentru că au apreciat proiectul nostru cultural şi organizatorilor care ne-au făcut să ne simţim ca acasă”.

Un premiu special a fost oferit de către Rotary Club Atheneum, actriţei Catrinel Dumitrescu pentru rolul Maureen din spectacolul Un pic prea intim. Vizibil emoţionată, actriţa a mulţumit celor prezenţi că dau sens în fiecare zi vieţii sale artistice.

Marinela Ţepuş, directorul Teatrului „Nottara“ a declarat imediat după închiderea primei ediţii a evenimentului: „Dincolo de micile poticneli, pe care spectatorii sper că nu le-au surprins, festivalul este pe drumul cel bun. Avem ecouri pozitive din toate părţile şi, cu siguranţă, vom învăţa din greşeli, astfel încât anul viitor să fie şi mai bine. Mi-a plăcut cel mai mult atmosfera de sărbătoare! De fapt, acesta este şi motivul pentru care am făcut festivalul. Publicul a primit cu bucurie tema crizei pentru simplul motiv că majoritatea spectacolelor noastre dedicate crizei sunt comice. Am făcut-o special fiindcă una dintre calităţile poporului român este aceea de a şti să facă… haz de necaz“.

Cele mai citite

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă