21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInternaționalRăzvan Suma şi-a încheiat turneul naţional

Răzvan Suma şi-a încheiat turneul naţional

Violoncelistul Răzvan Suma şi-a încheiat, în 29 octombrie, la Sala Radio din Bucureşti, turneul său naţional sugestiv intitulat „Vă place… Brahms?”, prezentat între 8 şi 29 octombrie în 13 oraşe din România, alături de invitatul special al artistului: pianistul spaniol Josu Okiñena.

Un public tânăr şi cald a răsplătit cu aplauze şi mult entuziasm virtuozitatea artistică a celor doi muzicieni, care au interpretat sonatele pentru violoncel şi pian ale unuia dintre cei mai mari compozitori ai lumii, Johannes Brahms, două „evergreen-uri” ale muzicii clasice internaţionale, aşa cum le-a caracterizat Răzvan Suma.

Acest popas artistic din viaţa cotidiană a fost îmbogăţit de violoncelistul român printr-un dialog direct cu publicul, la mijlocul şi la finalul evenimentului, moment în care spectatorii au aflat detalii despre întâmplări din turneul din ţară, despre cele două sonate interpretate, dar şi despre longeviva relaţie artistică dintre Răzvan Suma şi pianistul Josu Okiñena, alături de care cântă de zece ani în importante săli de concerte din Spania, România sau Argentina (Auditorio Nacional de Madrid, Kursall – San Sebastian, Teatro Colon – Buenos Aires, Argentina ş.a.).

Două bis-uri tot din creaţia lui Brahms au încheiat frumos turneul naţional „Vă place… Brahms?” şi, implicit, evenimentul de la Sala Radio. Recitalul din capitală a fost inclus în seria de manifestări speciale ce punctează împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea Radio România.

Turneul – organizat de Asociaţia Culturală „Analia Selis” – a purtat muzica lui Răzvan Suma în 13 oraşe din România – Iaşi, Suceava, Deva, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Carei, Bistriţa, Oradea, Piteşti, Braşov, Arcuş şi Bucureşti. Artistul român a iniţiat această călătorie muzicală însoţit de violoncelul său de patrimoniu universal – Maucotel – Fournier, creat la Paris în anul 1849.

Pentru mai multe detalii despre activitatea lui Răzvan Suma vă invităm să consultaţi site-ul www.razvansuma.com.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. În anul 2000, Răzvan Suma a obţinut diploma de licenţă a Universităţii de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” – Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” – Spania sunt doar câteva dintre cele mai importante câştigate de Răzvan Suma.

A colaborat cu nume prestigioase ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cristian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici sau Misha Katz. Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea şi în România, în cadrul atelierelor organizate de Asociaţia SONORO.

Actualmente profesor universitar şi şef de catedră al departamentului de cercetare şi doctorate la Universitatea Muzikene din San Sebastian, Josu Okiñena are o activitate solistică importantă alături de artişti precum Alan Gampel, Migel Etuarte, Almudena Ortega sau Maite Maruri.

A studiat la Conservatorul Superior de Muzică din San Sebastian, obţinând premiul întâi pentru pian şi muzică de cameră la absolvirea acestei instituţii. Ulterior şi-a perfecţionat pregătirea şi a câştigat Premiul de final de an al Conservatorului Regal de Muzică din Madrid. La Santiago de Compostela a fost distins, de asemenea, cu premiul Andres Segovia y Jose Miguel Ruiz Morales, pentru interpretarea muzicii spaniole.

Josu Okiñena a cântat cu solişti precum Eduard Wulfson, Marta Almajano, Itxaro Mentxaka, Enrique Baquerizo, Lola Casariego şi altii, iar în formaţii camerale a participat la numeroase festivaluri, precum Quincena Musical din San Sebastian şi alte evenimente similare în Granada, Tours şi Peralada. A colaborat peste şase ani cu soprana spaniolă Almudena Ortega, obţinând aprecierea unanimă a publicului şi a presei pentru concertele susţinute în Cuba, America şi Spania, realizând în acelaşi timp înregistrările pe CD a integralei lucrărilor pentru voce şi pian ale compozitorului basc Aita Donostia.

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Eveniment organizat de Asociaţia Culturală „Analia Selis”.

Maşina oficială a turneului: BMW

Partener media principal: Antena 3

Coorganizator: Orchestrele şi Corurile Radio România

Parteneri: Sales Express şi Asociaţia Culturală „Enescu”

Parteneri media: Ziare.com, RFI România, Adevărul, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Regional, HotNews, SmartWoman, Business Review, Ziarul Metropolis, Kudika, Accente, PORT.ro, Art Act Magazine, Metropotam.

Sponsorii turneului: Cai de Vis şi Domeniile Ostrov

Cele mai citite

Olaf Scholz își încurajează partidul “să-şi revină” după alegerile europarlamentare

Cancelarul german Olaf Scholz, al cărui Partid Social-Democrat a suferit o înfrângere istorică la alegerile pentru Parlamentul European, şi-a invitat sâmbătă coaliţia - subminată...

Semnal de alarmă pentru Generația X privind incidența cancerului

Curbă tot mai abruptă în statisticile privind diagnosticarea cancerului. Este cea a generației X: ei sunt cei mai afectați de cancer. În rândul celor...

Modificări de trasee, pentru mai multe linii ale STB, mâine

Cu ocazia organizării evenimentului sportiv „YOLO JERSEY”, duminică, 16.06.2024, circulația rutieră va fi restricționată pe Bd. Mircea Vodă – pe tronsonul cuprins ȋntre Pasajul Mărăşeşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă