14.6 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăInternaționalNemulţumiri faţă de proiectul de lege privind depolitizarea SRTV şi SRR

Nemulţumiri faţă de proiectul de lege privind depolitizarea SRTV şi SRR

Mai multe organizaţii profesionale, sindicale şi ale societăţii civile reclamă faptul că mai multe propuneri majore ale lor, care vizau garantarea independenţei politice şi editoriale a SRR şi SRTV, nu se regăsesc în proiectul de lege votat de Comisia pentru cultură din Senat. Potrivit NewsIn, propunerile invocate vizează înlocuirea Consiliilor de Administraţie desemnate pe criterii politice cu unele reprezentative pentru întregul spectru al societăţii, introducerea răspunderii individuale pentru membrii Consiliilor de Administraţie şi imposibilitatea demiterii în bloc a celor două Consilii şi asigurarea independenţei SRR şi SRTV prin garantarea unui mecanism eficient de finanţare.

Nemulţumite de modul în care a fost votat proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi a Societăţii Române de Televiziune (SRTV), 19 organizaţii au redactat un protest în care cer plenului Senatului reexaminarea legii, prin trimiterea ei spre Comisia de specialitate pentru raport suplimentar, în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul Senatului sau, in caz contrar, respingerea ei de catre plen.

“Senatorii din Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă au decis săptămâna trecută, într-o şedinţă cu uşile închise, soarta celor două instituţii. În prealabil, reprezentanţii sindicatelor, ai ONG-urilor din mass-media si jurnalistii acreditati la parlament au fost daţi afară din sală. Amendamente depuse de organizatiile societăţii civile nu au fost luate în considerare de membrii Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă. În forma avizată, proiectul de lege a fost deturnat de la principalul său scop: asigurarea independenţei celor două instituţii şi reprezentativitate la nivelul întregii societăţi”, spun reprezentanţii organizaţiilor.

Protestul este semnat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor Cartel ALFA, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere Frăţia, Confederaţia Naţională Sindicală Meridian, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Federaţia Sindicatelor Unite din TVR, Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România, Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor din TVR, Sindicatul Liber din Radiodifuziunea Română, Sindicatul 2002 din SRTV, Sindicatul Jurnaliştilor din SRTV, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti, Sindicatul Lucrătorilor din Edituri şi Tipografii, ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Convenţia Organizaţiilor de Media, Fundaţia pentru o Societate Deschisă şi Patronatul Presei din România ROMEDIA.

În 26 mai, Legea de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV, iniţiată de Raluca Turcan, a primit raport favorabil, în unanimitate, comisia de cultură a Senatului urmând să ceară dezbaterea în procedură de urgenţă. Secretarul comisiei de cultură a Senatului, democrat-liberalul Radu F. Alexandru, a anunţat că au apărut modificări în privinţa componenţei Consiliilor de Administraţie ale celor două instituţii faţă de forma iniţială prezentată de Raluca Turcan Senatului. “Ca răspuns concret la punctul cel mai fierbinte în care a existat un dialog şi o deschidere absolut din partea tuturor membrilor comisiei, membrii viitorului CA urmează să fie desemnaţi astfel: un loc preşedintele ţării, un loc Academia Română, un loc Uniunea Compozitorilor, un loc Uniunea Scriitorilor, unul uniunile de creaţie – plasticienii, un loc minorităţile, un loc UDMR, un loc salariaţii din cele două instituţii şi trei locuri reprezentanţi ai asociaţiilor profesioniste din mass-media”, a spus Alexandru.

La finalul şedinţei comisiei, Turcan a declarat că, deşi au apărut modificări faţă de forma care a fost prezentată iniţial, “filosofia” proiectului s-a menţinut. “Amendamentele propuse la Camera Deputaţilor au fost acceptate la Senat, însă, au survenit şi modificări, care sper, ca într-un final, să fie de bun augur. (…) Eu am afirmat tot timpul că depolitizarea SRR şi SRTV nu stă numai în componenţa CA, ea este mult mai amplă”, a spus Turcan. Radu F. Alexandru a mai explicat motivele pentru care presa nu a fost lăsată să participe la şedinţa comisiei, după ce şi reprezentanţii ONG-urilor şi sindicatelor au criticat faptul că au fost scoşi din sală după ce şi-au prezentat amendamentele, subliniind faptul că “erau de anticipat discuţii foarte sensibile”, iar preşedintele comisiei, Sergiu Nicolaescu, s-a gândit că aceste discuţii trebuie să fie “cât se poate de libere de orice tentaţie”.

Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă