Merkel și Erdogan, despre situația din Libia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cancelarul federal german Angela Merkel au îndemnat la consolidarea armistiţiului fragil din Libia.

Share

Rl online 0 comentarii

24.01.2020 - 19:33

Ankara atenţionează că este posibilă o propagăre a "haosului" în regiune.

"Trebuie depuse eforturi pentru a transforma fragilul armistiţiu într-o încetare durabilă a focului în Libia", a declarat Merkel în timpul unei conferinţe de presă după o întrevedere avută cu Erdogan la Istanbul.

Cufundată în haos de la căderea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, Libia este sfâşiată de un conflict între guvernul de uniune naţională GNA, cu sediul la Tripoli, şi forţele mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian. Ankara susţine militar GNA, recunoscut de Naţiunile Unite. Dar mareşalul Haftar se bazează pe Emiratele Arabe Unite şi Egipt. De asemenea, mai multe sute de mercenari ruşi luptă alături de el, deşi Moscova dezminte orice implicare.

"Din punctul nostru de vedere, el (Haftar) nu a acceptat totalmente armistiţiul (...). Cine ştie ce va face el mâine?", a declarat Erdogan, a cărui ţară a trimis "consilieri militari" în sprijinul GNA. "Nu-l vom abandona pe Sarraj. Suntem hotărâţi să-l ajutăm în toate modurile posibile pentru noi", a insistat el.

Mai devreme în timpul zilei de vineri, în timpul inaugurării noului campus al Universităţii turco-germane de la Istanbul, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat împotriva unei răspândiri a "haosului libian" în zona mediteraneană dacă nu se impune calmul.

În afară de Libia, Erdogan şi Merkel au discutat despre situaţia din nord-vestul Siriei, unde o ofensivă a regimului Bashar al-Assad împotriva bastionului rebelilor din Idlib s-a soldat cu zeci de mii de refugiaţi în ultimele săptămâni.

Preşedintele Erdogan a anunţat că Angela Merkel a propus ca Germania să ajute Turcia la construirea a circa 10.000 de "adăposturi solide" în nordul Siriei pentru găzduirea de refugiaţi, în condiţiile în care Ankara şi UE sunt îngrijorate de posibilitatea unui nou aflux de refugiaţi.

Comentarii