20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalFOTO: 10 muzee din lume cu o arhitectură impresionantă

FOTO: 10 muzee din lume cu o arhitectură impresionantă

Muzeul d'Orsay din Paris, Muzeul Soumaya din Mexico City și Muzeul Național de Artă din Osaka sunt doar câteva dintre instituțiile culturale care impresionează nu doar prin colecțiile pe care le dețin, ci și prin arhitectura elaborată a clădirilor, notează BBC.

Mai jos găsiți o listă care include 10 dintre muzeele din lume cu o arhitectură impresionantă.

Deschideți galeria foto pentru a vedea imaginile impresionante cu muzeele. 

1. Muzeul d'Orsay, Franța

Situat pe malul stâng al râului Seina, muzeul a fost inaugurat în 1986, în clădirea care a servit, anterior, drept gară și hotel. În 1970, gara a fost salvată de la demolare de ministrul Afacerilor Culturale, Jacques Duhamel, gara fiind inclusă pe o listă cu monumente istorice.

Transformarea, începută în 1978, a fost finalizată abia în iulie 1986. Instalarea celor peste 2000 de picturi și 600 de sculpturi și alte opere de artă a durat aproximativ șase luni. Muzeul și-a deschis ușile pentru public abia la finalul anului 1986.

Ideea de a transforma gara în muzeu i-a aparținut conducerii muzeelor din Franța, de la vremea respectivă. Muzeul d'Orsay  a fost creat cu scopul de a realiza o punte între Muzeul Louvre și Muzeul Național de Artă Modernă de la Centrul Pompidou, centrându-se pe opere de artă realizate la final de secol XIX – început de secol XX. Fosta gară adăpostește cea mai vastă colecție de picturi impresioniste și post-impresioniste. 

2. Guggenheim, Spania

Muzeul Guggenheim a luat naștere din colaborarea autorităților basce cu Fundația Solomon R. Guggenheim, într-o perioadă în care orașul Bilbao se afla într-un proces de reînnoire urbană și relansare culturală. De proiect s-a ocupat arhitectul nord-american Frank Gehry.

Muzeul și-a deschis ușile pentru public în 1997. Impresionanta clădire se află pe malul râului Nervión, în inima vechiului cartier industrial din oraș. Structura din sticlă și calcar este îmbrăcată în fâșii de titaniu, fiind printre cele mai proeminente și spectaculoase clădiri din lume în stil deconstructivist.  

Guggenheim Bilbao a devenit o atracție turistică importantă și a fost responsabil de promovarea, aproape instantanee, a orașului basc pe plan mondial. Mulți sunt de părere că acest muzeu „a pus orașul Bilbao pe hartă".

3. Muzeul Oscar Niemeyer, Brazilia

Muzeul, supranumit „Ochiul”, datorită asemănării sale cu un ochi uman gigantic, fixat pe un stâlp galben, a fost deschis în anul 2002/3. Renumitul arhitect brazilian, care s-a ocupat de proiect, Oscar Niemeyer a fost una dintre figurile centrale ale mișcării moderne. La momentul finalizării construcției, el avea vârsta de 95 de ani. 

 Clădirea de 2000 de metri pătrați adăpostește numeroase opere de artă internaționale, cât și multe dintre creațiile lui Niemeyer.

4. British Museum, Londra

Muzeul a fost creat, inițial, de arhitectul Robert Smirke, în stilul neo-clasic. În 1852, „British Museum” și-a deschis ușile pentru iubitorii de artă. Intrarea din partea de sud, care impresionează prin frontonul și coloanele mărețe, a fost inspirată din structurile arhitecturale ale Greciei Antice. În anul 2000, Foster și partenerii au transformat curtea interioară în cea mai vastă zonă acoperită ce se găsește într-un muzeu european.

Muzeul este dedicat istoriei umane, culturii și artei. Colecțiile permanente numără aproape opt milioane de obiecte, de pe toate continentele, ilustrând și documentând istoria culturii umane de la origini și până în prezent.

5. Muzeul regal din Ontario, Canada

Muzeul regal din Ontario este cel mai mare muzeu de istorie naturală, artă și cultură din Canada, colecțiile sale incluzând peste șase milioane de obiecte. Muzeul, inaugurat în 1912, a fost modernizat în 2007, când Studio Daniel Libeskind a proiectat o nouă intrare. Structura prismatică din sticlă și aluminiu i-a asigurat intrarea în topul celor mai urâte clădiri, în 2009.

6. Muzeul Soumaya, Mexico City

Muzeul Soumaya este o instituție culturală privată, care a fost inaugurată în anul 1994. Structura din aluminiu adăpostește opere de artă din Mexic și Europa, printre care şi cea mai mare colecţie de sculpturi de Auguste Rodin din afara Franţei.

7. Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg

Muzeul Ermitaj a fost inaugurat în anul 1764, de împărăteasa Ecaterina cea Mare, fiind unul dintre cele mai mari și mai vechi muzee din lume. Aici sunt adăpostite peste trei milioane de opere de artă și artefacte culturale. Printre operele expuse figurează picturi ale celor olandezi și francezi ca Rembrandt, Rubens, Matisse și Paul Gauguin. Aici pot fi găsite o pictură în ulei a lui Leonardo da Vinci, cât și 69 de picturi ale lui Pablo Picasso. 

Clădirile care adăpostesc muzeul constituie unul dintre principalele ansambluri ale centrului Sankt Petersburgului, ansamblu inclus în patrimoniul mondial al UNESCO. Palatul a fost proiectat de Francesco Bartolomeo Rastrelli în stilul baroc.

8. Muzeul de artă islamică, Doha

Muzeul de artă islamică, deschis în anul 2008, în capitala statului Quatar, a fost realizat de arhitectul chinez de origine americană Leoh Min Pei. Timp de șase luni, Pei, în vârstă de 91 de ani, care a proiectat și Piramida de la Louvre, a călătorit prin lumea arabă, unde a studiat arhitectura islamică.  Muzeul de culoare albă îmbină stilul modern, geometric, cu cel tradițional. Două dintre edificiile care l-au inspirat au fost Moscheea Ibn Tulun din Egipt si Palatul Al Hambra din Spania. Muzeul acoperă o suprafață totală de 45,000 m pătrați, și este protejat de valuri de un dig din beton în formă de semilună. 

Clădirea adăpostește o colecție de artă islamică cu o vechime de peste 1.400 de ani.

9. Muzeul Vaticanului, Italia

Muzeele Vaticane sunt un complex muzeistic care reunește zece muzee de la Vatican, cu secțiuni diferite. Muzeele Vaticanului au fost inaugurate, în secolul al XVI-lea, de Papa Iulius al II-lea și conțin 52 de galerii. Colecția de sculpturi și picturi religioase conține lucrări de Raphael, Titian, Caravaggio. Printre cele mai impresionante încăperi sunt Galeria Hărților și Galeria Tapițeriilor, cât și Capla Sixtină.

10. Muzeul Național de Artă din Osaka

După demolarea clădirii muzeului, în anul 1970, o nouă structură, realizată de Cesar Pelli, a fost inaugurată în 2004. Muzeul este, aproape în totalitate, subteran, astfel că doar holul de la intrare se află deasupra pământului.  

Intrarea în muzeu este marcată de un turn din sticlă și oțel.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă