22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalExclusiv RL. Gérard Depardieu se opune intrării filmului românesc ”Condamnat la viaţă”...

Exclusiv RL. Gérard Depardieu se opune intrării filmului românesc ”Condamnat la viaţă” pe marile ecrane

Supărat pe faptul că producătorul român, Family Film, a schimbat, din motive de marketing, finalul filmului ”Condamnat la viaţă” în care actorul francez joacă rolul principal, Gerard Depardieu, care are alături de regizorul peliculei, Bogdan Dreyer, şi drepturile de autor pentru ecranizarea nuvelei lui Titus Popovici, “Moartea lui Ipu”, a declarat că nu permite prezentarea producţiei în această nouă formă. 

La fel de revoltaţi de modificările făcute filmului pentru a putea fi vândut pe piaţa americană, s-au declarat, conform spuselor lui Depardieu, şi regizorul Bogdan Dreyer, şi actorul Harvey Keitel, care a jucat, de asemenea în această nouă ecranizare a nuvelei ”Moartea lui Ipu”.În plus, Bogdan Dreyer, care a colaborat la scenariu cu Anuşavan Salamanian, nu mai apare în comunicatul transmis presei de casa de producţie pentru a anunţa premiera românească a peliculei şi în calitate de co-scenarist.

Iată scrisoare deschisă a lui  Gérard Depardieu către publicul român, scrisoare transmisă României libere :

“Nu accept compromisuri, nu-mi place să fiu dus de nas!”   Gérard Depardieu alias ”Ipu”

Acum mai bine de un an, am acceptat să joc în filmul românesc “Condamnat la viaţă”, în regia lui Bogdan Dreyer. Povestea scrisă de autorul Titus Popovici şi transpusă în scenariu de către Anuşavan Salamanian şi Bogdan Dreyer, m-a fascinat imediat, cât si personajul principal, Ipu, pe care m-am bucurat să-l interpretez.

M-am simtit bine în România, este o ţară primitoare, am lucrat cu plăcere alături de actorii români, bine pregătiţi de altfel şi mi-a plăcut foarte mult rezultatul montat şi editat de regizor.

Ulterior însă, am aflat că filmul a fost remontat şi reeditat de către producători, la cerinţa unui distributor american (nu dau numele), care a cerut schimbarea finalului original, cu unul happy-end stil Hollywood, cât şi scurtarea filmului, făcând din el un film de acţiune gen “pachet DVD” sau “pay TV”- în ciuda faptului că povestea şi scenariul original au multă poezie iar finalul este unul inevitabil care pune în valoare tot mesajul filmului.

Varianta de montaj cu finalul schimbat, pe care producătorul vrea să o prezinte oficial, noi realizatorii filmului, nu o recunoaştem şi o refuzăm categoric. Vorbesc şi in numele autorului filmului, Bogdan Dreyer, cât şi a colegului meu american, Harvey Keitel, care este şi el la fel de revoltat de această manipulare.

Mai mult, aud că se zvoneşte prezenţa mea la premieră, ceea ce nu este adevărat. Voi veni cu drag la premiera filmului, dar la cea adevarată, la filmul pe care am acceptat să-l fac, nu la ediţia remontată ilegal; pentru ca în plus, producătorul nu a cumpărat nici până astăzi scenariul iar drepturile de autor sunt încă în proprietatea autorului Bogdan Dreyer şi a mea.

Deci: Nu-mi dau acceptul ca filmul să fie prezentat în altă formă decât în cea originală!

Urmăresc şi stimez cinematografia voastră, şi să nu uităm că suntem şi rămânem europeni, avem cultura noastră, iar americanii pe a lor. Fiecare cu ce ştie să facă. Dacă doream să fac un film american, mă duceam direct în SUA, nu veneam în România.

Sper deci în rezolvarea acestei probleme care ţine în loc un film valoros. Profit şi salut actorii romani, alături de care am jucat, în frunte cu cel mai tânăr dintre ei, Bogdan Iancu.”

Gérard Depardieu

La rândul său, Bogdan Dreyer, regizorul filmului, a declarat că va încerca să blocheze pe calea justiţiei apariţia lui pe piaţă: „Sunt regizorul filmului “Condamnat la viata” , film care are la baza nuvela “Moartea lui Ipu” de Titus Popovici.” In rolul principal joaca Gerard Depardieu, scenariul este scris de A. Salamanian si Bogdan Dreyer.

Vreau să vă aduc la cunoştinţă următorul fapt:

Producătorul filmului nu deţine drepturile de autor pentru scenariu şi nu respectă acordul contractual semnat cu regizorul vizavi de forma finală în care poate fi prezentată opera cinematografică. Aşadar lansarea filmului într-o variantă remontată de producător şi cu un final schimbat nu este aprobată de autori. (…)Între timp, am facut demersuri judiciare de blocare a lansării operei cinematografice, demersuri în urma cărora urmărim ca linia artistică a filmului să respecte scenariul pentru care încă deţinem drepturile de autor.“

În replică, producătorii au declarat că: „Toţi cei implicaţi în acest proiect grandios sunt contractaţi de producători pe modelul american. 
 Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu şi Nicodim Ungureanu sunt, prin urmare, sub incidenţa contractuală conform uzanţelor internaţionale.

Regia este semnată de Bogdan Dreyer, iar scenariul de Anuşavan Salamanian conform drepturilor de autor cedate de către moştenitorii lui Titus Popovici.

Regretăm faptul că domnul Dreyer vorbeşte in numele prietenului său Gérard Depardieu despre aspecte care ţin, conform contractelor, exclusiv de relaţia regizor-producător.“

Giuliano Doman, producătorul peliculei pentru Family Film, a adăugat:  “Montajul pe care producătorii au decis să-l prezinte publicului începând cu 15 martie, este scenariul care întruneşte condiţiile contractuale între producatori şi Dacin Sara, în calitate de reprezentant al urmaşilor lui Titus Popovici; totodată acesta este singurul scenariu pe baza căruia au fost obţinute finanţările de la: CNC, EURIMAGE, ARTE ZDF, Fondul de Film Flamand, Mollywood Film şi ceilalţi coproducători şi cofinanţatori.“ 

Cele mai citite

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă