30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInternaționalE vremea filmelor de groază

E vremea filmelor de groază

Moda urbană a impus de decenii ca sărbătoarea de Halloween – seara de 31 octombrie, Noaptea tuturor sfinţilor – să fie împănată suculent cu multe filme de groază. Dacă pe marele ecran sunt destul de puţine producţii, rafturile magazinelor de închiriat filme sunt pline de oferte.

 

Cea de-a treia parte a filmului „Paranormal Activity” a avut încasări-record weekendul trecut, la lansarea americană, depăşind 54 milioane de dolari.

Cu încasări mai bune decât ale predecesorului său, „Paranormal Activity 3″ arată că franciza horror are încă potenţial. Suma încasată nu a mai fost depăşită de peste trei luni în industria americană. Pelicula şi-a „speriat” nu numai publicul, dar şi competitorii, care au păstrat distanţa faţă de prima poziţie adjudecată de aceasta. Spre comparaţie, la lansarea „Paranormal Activity 2″ a obţinut doar puţin peste 40 de milioane dolari. În „Paranormal Activity 3″ scenariştii prezintă momentele de groază trăite de Katie şi Kristy, aceştia salvând ideea continuării cu justificarea că cele două fete au uitat experienţele traumatizante. Din păcate, filmul încă nu are programată o lansare în cinematografele româneşti.

Tehnologia 3D face bine horrorului

La noi a avut premiera, weekendul trecut, filmul „Casa de vis/Dream house”, cu Daniel Craig şi Naomi Watts. Este un film de groază despre o casă dubioasă în care s-a mutat o familie, fără ca aceasta să ştie că înaintea lor acolo au avut loc nişte crime înfiorătoare. Cu două săptămâni mai devreme s-a lansat „Noaptea rechinilor 3D”, un alt horror terifiant, interzis minorilor.

Oferta de gen în cinematografe este destul de slabă şi se poate compara cu anii precedenţi. Probabil că producătorii au preferat ca filmele horror pregătite în mod tradiţional pentru Halloween să fie lansate mai devreme. Anul trecut, ultimul film din franciza Saw 3D a avut un succes sub aşteptări la încasările din primul weekend, iar în urmă cu doi ani publicul american a preferat documentarul cu ultimele pregătiri pentru concert ale lui Michael Jakson, „This Is It”.

DVD-ul, o soluţie

Lipsa de oferte în cinematografe este semnalată de toată presa internaţională, care recomandă pe bandă DVD-urile, adică un fel de îndemn: „Staţi, fraţilor, acasă!”.

Aşadar, cum poţi „să-ţi faci” o noapte de coşmar cu filmele specifice acestui sfârşit de săptămână. Sunt incluse în recomandări filme horror, dar şi thrilleruri şi psihologice, în general mai vechi de câţiva ani, dar încă în vogă, cum s-ar spune, de speriat.

Într-un Top 10, site-ul de specialitate IMDb pune pe primul loc filmul „The Mist/Negura”, o adaptare realizată după Stephen King. Filmul din 2007 arată groaza clienţilor şi a personalului unui magazin din anii ’70, căzuţi prizonieri unei ceţi dense. Urmează „The Ruins/Ruinele” (2008), povestea unui grup de turişti care vizitează templul secret Maya şi descoperă treptat de ce a rămas secret atât de mult timp. Merită cel puţin pentru finalul original. „The Descent/Coborâre întunecată” (2005), scris şi regizat de Neil Marshall, care a realizat o peliculă memorabilă despre un grup de femei care ajung într-o peşteră, în timpul unei expediţii speologice, unde sunt nevoite să lupte cu nişte demoni nevăzuţi.

„Attack The Block” (2011) este catalogat mai degrabă ca fiind un SF cu momente de suspans decât un horror, care onorează stilul filmelor din anii ’80. Un grup de tineri trebuie să-şi apere blocul în care locuiesc de o invazie extraterestră. „1408/ Camera 1408″ (2007) este o altă adaptare după Stephen King, cu John Cusack şi Samuel L. Jackson în rolurile principale. O anumită cameră de hotel are o altă viaţă decât şi-ar dori chiriaşul pasager. Cine va reuşi să o cureţe de spiritele malefice? Anul trecut a fost lansat „Let Me In” (2010), dar nu şi în România. Este un remake mult mai sângeros decât originalul, cu un copil de 12 ani care, odată ce e arestat, îi afectează pe toţi cunoscuţii săi. Pelicula „Rogue/Crocodilul” (2007) este, de asemenea, una de referinţă în genul horror. Acţiunea se petrece în apele din jurul Australiei, protagoniştii fiind supuşi unui adevărat rafting. „Triangle/ Triunghiul” (2009) are un debut clasic, dând de veste  din primele scene că ceva grav va urma. O femeie deprimată (Melissa George) pleacă în larg, dar în timpul unei furtuni barca ei se ciocneşte cu o ambarcaţiune care pare abandonată. Nu putea lipsi de pe listă „Devil/Demon” (2010), după o poveste a lui M Night Shyamalan, care a regizat „Al şaselea simţ” şi „Satul”. Demonul şi-a găsit victimele în cel mai potrivit loc, în claustrofobul lift al unei corporaţii. „Lady in White” (1988) ocupă locul ultim din top şi este şi cel mai vechi, însă autorul topului consideră că este una dintre cele mai eficiente producţii. Un copil agresat în şcoală, ascuns în dulap şi blocat, ajunge o victimă perfectă pentru fantoma din clădire.   Text Box:

Parcul de la Orlando

Fierberea e în toi şi ultimele pregătiri sunt pe final pentru Noaptea Ororilor de Halloween (Halloween Horror Nights) în megaparcul de distracţii de la Orlando. Universal Studio nu precupeţeşte nici un efort financiar pentru „zona de speriat”, informează New York Times. Potrivit unui studiu, se aşteaptă ca americanii să cheltuie pentru această noapte circa 6,8 miliarde dolari, cu toată criza. Universal Studio a deschis parcul tematic din Florida în 1990 şi de la an la an încasările sunt în creştere.

Pentru ediţia aceasta o casă bântuită nouă este „Nightingales: Blood Prey” şi se inspiră din teroarea Primului Război Mondial. O altă noutate este, de asemenea, casa inspirată de filmul „The Thing”, un remake lansat în SUA luna aceasta, dar care a mers destul de prost în box-office, strângând numai 15 milioane dolari în primul weekend. Totul este îmbogăţit cu noutăţi: sunt adăugate o serie de efecte speciale, proiecţii în 3D, sunete, culori şi chiar mirosuri menite să sperie cât mai bine. Preţul de intrare este de 42 de dolari.

Cele mai citite

Israelul întrerupe activitatea militară de-a lungul drumului din sudul Fâșiei Gaza pentru a facilita ajutoarele

Armata israeliană a declarat că va face pauze tactice zilnice în activitatea militară de-a lungul unui drum principal din sudul Fâșiei Gaza, asta pentru...

Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă

România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai...

Care este valoarea lunară a celor 4,74 de milioane de pensionari și care este cea mai mică pensie

Un număr de 4.747.604 de pensionari era înregistrat în mai 2024 în România, cu 670 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă