26.9 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia confirmă că are capacități nucleare în Crimeea

Rusia confirmă că are capacități nucleare în Crimeea

Rusia confirmă că are capacități nucleare în Crimeea și susține că este dispusă să permită verificarea acestora, de către inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA).

Rusia face referire la instalații nucleare aflate în orașul port Sevastopol, de la Marea Neagră. La Sevastopol este și sediul Flotei Mării Negre a Rusiei. După anul 2014, când Rusia a ocupat ilegal peninsula Crimeea, infrastructura militară a Rusiei în Crimeea s-a dezvoltat. Rusia nu precizează dacă instalațiile nucleare din Sevastopol sunt civile sau militare.

Cu privire la restul Ucrainei, se știe că există obiective nucleare civile. Cel mai cunoscut dintre acestea este centrala de la Zaporojie. Centrala nuclearoelectrică de la Zaporojie se află, în prezent, sub controlul militarilor ruși.

“Poziția Rusiei cu privire la problema instalațiilor nucleare din Crimeea este stabilită în documentul corespunzător al IAEA din 10 iunie 2015. Nu credem că este necesar să adăugăm nimic la acesta”, a declarat Alexander Shevchenko, membru al delegației Rusiei la ONU, citat de agenția rusă TASS. Shevchenko a precizat că Rusia e dispusă să permită verificarea instalațiilor de la Sevastopol de către IAEA, “dacă primește o solicitare corespunzătoare”.

La data de 31 iulie 2022, sediul comandamentului din Sevastopol al Flotei Mării Negre a fost atacat cu o dronă. Rusia a calificat acest atac drept un act terorist. Atacul a produs șase răniți în rândul unor persoane aflate în incinta comandamentului. Ca măsură de precauție, Rusia a decis ca manifestările care erau programate la Sevastopol de Ziua Marinei să fie anulate.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici, anunță un comunicat de presă difuzat pe internet de Statul Major al Forțelor...

Arhiepiscopia Romano-Catolică organizează o procesiune care celebrează Taina Sfintei Euharistii

Arhiepiscopia Romano - Catolică de București organizează, în ziua de duminică, 2 iunie 2024, o procesiune cu ocazia Solemnității „Trupul și Sângele Domnului”, care...

Vulnerabilitate? Adjunctul directorului SRI a fost trecut în rezervă, astfel că SRI are vacant și postul de director și un post de director adjunct

Președintele Klaus Iohannis l-a trecut în rezervă pe unul dintre directorii adjuncți ai SRI, ceea ce face ca, în SRI, să fie vacante simultan...
Ultima oră
Pe aceeași temă