36.4 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoVulnerabilitate? Adjunctul directorului SRI a fost trecut în rezervă, astfel că SRI...

Vulnerabilitate? Adjunctul directorului SRI a fost trecut în rezervă, astfel că SRI are vacant și postul de director și un post de director adjunct

Președintele Klaus Iohannis l-a trecut în rezervă pe unul dintre directorii adjuncți ai SRI, ceea ce face ca, în SRI, să fie vacante simultan atât postul de director cât și un post de adjunct.

Potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială, președintele Iohannis a semnat un „Decret privind trecerea în rezervă a domnului general-locotenent – cu trei stele Bizadea Romeo-Cristian din Serviciul Român de Informații, la data de 1 iunie 2024” precum și un „Decret privind eliberarea din funcția de adjunct al directorului Serviciului Român de Informații a domnului general-locotenent – cu trei stele Bizadea Romeo-Cristian, la data de 1 iunie 2024”.

Potrivit site-ului SRI, la data de 2 iunie 2024, generalul Bizadea era încă în funcția de director al SRI. Totuși, decretul prezidențial de eliberare din funcție a intrat în vigoare la 1 iunie 2024.

Drept urmare, în acest moment este vacant atât postul de director al SRI cât și un post de director adjunct. Ultimul director al SRI a fost Eduard Hellvig. După ce Hellvig a demisionat din funcția de director, atribuțiile de director au fost preluate, în mod interimar, de prim-adjunctul directorului SRI, generalul Răzvan Ionescu. Eduard Hellvig a înaintat președintelui Klaus Iohannis cererea lui de demisie din fruntea SRI, la data de 3 iulie 2023.

Postul de director al SRI este un post civil. Președintele Iohannis nu a indicat pe cine ar dori să numească în funcția de director al SRI. Este posibil ca atât noul director cât și noul director adjunct să fie deciși în prima ședință a CSAT, ședință care ar urma să se defășoare în această lună.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă