15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInternaționalCompania care recunoaște că produce tehnologie pentru a ucide, tranzacționată sub prețul...

Compania care recunoaște că produce tehnologie pentru a ucide, tranzacționată sub prețul așteptat

După crearea sa în urmă cu 17 ani, cu câteva miliarde de dolari în investiții de capital de risc, oferta publică inițială a Palantir Technologies (PLTR) a fost lansată. 
 
Compania de software de analiză a datelor încearcă să evite calea tradițională IPO. Va începe să se tranzacționeze la bursa din New York printr-o listare directă sub marcatorul PLTR.
 
Compania va plăti acțiuni de la deținătorii existenți și va permite pieței să stabilească prețul pe acțiune. NYSE a stabilit un preț de referință la 7,25 USD, sub prețul de 10 USD pe care mulți îl așteptau. Ca rezultat, evaluarea pieței private scade la aproximativ 16 miliarde USD, de la aproape 20 miliarde USD.
 
Prețul NYSE este un ghid pentru investitori, dar nu dictează modul în care se vor deschide acțiunile. Nu există un timp specificat cu privire la momentul în care începe tranzacționarea.
 

CIA a fost un investitor timpuriu

 
Din punct de vedere istoric, Palantir a fost extrem de secret și oarecum controversat.
 
Un prim investitor în companie a fost Agenția Centrală de Informații. Tehnologia lui Palantir ar fi ajutat la localizarea lui Osama bin Laden, în timp ce se îndrepta spre teroriștii din Afganistan și Irak. Compania recunoaște că clienții guvernamentali își folosesc tehnologia pentru a ucide oameni.
 

“Software-ul nostru este folosit pentru a viza teroriștii și pentru a menține soldații în siguranță”

 

A declarat șeful executivului Alex Karp în dosarul IPO Palantir.

 

„Dacă vom cere cuiva să se pună în pericol, credem că avem datoria de a le oferi ceea ce au nevoie pentru a-și face treaba”.
 

Palantir primește atât critici, cât și laude pentru natura puternică a software-ului său de analiză a datelor. De exemplu, criticii susțin că instrumentele de profilare ale Palantir, utilizate de agențiile de informații și de imigrare operează uneori sub secret extrem, cu o supraveghere redusă.

 
Companiile din sectoarele sănătății, energiei și producției, printre altele, folosesc, de asemenea, software-ul.

 
“Multe dintre cele mai vitale instituții din lume se bazează pe platformele software pe care le-am construit”, a spus Karp.
 
 

 
Fondatorii păstrează controlul
 

Palantir a fost cofondat de miliardarul și aliatul lui Trump, Peter Thiel, un investitor timpuriu în Facebook (FB) și cofondator al PayPal (PYPL). Ceilalți doi cofondatori sunt Karp și Stephen Cohen, președintele companiei.

 


 
IPO Palantir a stabilit trei clase de stocuri. Structura stocului garantează controlul companiei care rămâne în mâinile lui Thiel, Karp și Cohen.
 
Pentru perioada de șase luni încheiată la 30 iunie, Palantir a raportat venituri de 481,2 milioane dolari, în creștere cu 49% față de perioada din anul precedent. De asemenea, a raportat o pierdere netă de 164,7 milioane de dolari, comparativ cu o pierdere de 280,5 milioane de dolari în perioada de acum un an.
Pentru 2020, se așteaptă la venituri de aproximativ 1 miliard de dolari, în creștere cu 42%.
 
Palantir nu a raportat niciodată un profit. Pentru 2019, a raportat o pierdere netă de 579,6 milioane de dolari, cam la fel ca în 2018. Compania a fost fondată în San Francisco, dar s-a mutat la Denver.

 
Evaluarea sa maximă pe piața privată a atins 20 de miliarde de dolari în urmă cu cinci ani.
 

Chiar și Palantir admite că unele dintre prevederile sale sunt „noi” și depășesc „semnificativ” dincolo de pașii normali pe care îi iau companiile pentru a păstra controlul în mâinile fondatorilor lor după ce au devenit publice.
 
De exemplu, fondatorii ar păstra controlul chiar dacă participația lor combinată ar scădea la doar aproximativ 6% – considerabil mai mică decât la alte companii.
 

Citește și: Globul de Cristal al CIA

La baza aranjamentelor de vot complicate ale lui Palantir se află dorința fondatorilor de a păstra mai mult control decât ar putea într-o structură mai tipică de acțiuni cu clasă duală.
 
Companiile care doresc să consolideze controlul fondatorilor emit de obicei o clasă specială de acțiuni care are 10 ori mai multe voturi decât alte acțiuni. Însă la Palantir, acțiunile de supraveghere – cunoscute sub numele de acțiuni B – au fost răspândite mult mai mult decât doar cei trei fondatori. Drept urmare, cei trei, care dețin puțin sub 30% din totalul acțiunilor, controlează aproximativ 40% din voturi între ele.

 

Citește și: Noi investiții pentru Specialistul francez de date dark web, Aleph Network

 
Pentru a-și spori influența, Palantir a adăugat o a doua clasă specială de acțiuni, numită acțiuni F, deținută de cei trei fondatori printr-un trust. Acest lucru este garantat pentru a le lăsa cel puțin 49,99999 la sută din totalul voturilor – un nivel pe care compania spune că le oferă în mod eficient control deplin asupra celor mai importante decizii.
 
Palantir a subliniat că voturile combinate ale fondatorilor ar putea crește și mai mult dacă unul sau mai mulți dintre aceștia optează pentru încrederea de vot. Dacă Thiel își votează singur acțiunile, de exemplu, controlul combinat al celor trei ar putea crește la 65 procente.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Alexander Zverev, campion la Foro Italico

Germanul Alexander Zverev a câştigat pentru a doua oară în carieră turneul ATP Masters 1.000 de la Roma, după ce l-a învins în finală...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă