19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInternaționalCe au schimbat revoltele americane în două săptămâni de proteste?

Ce au schimbat revoltele americane în două săptămâni de proteste?

De la Minneapolis la Londra, în America și Europa, sute de mii de oameni au ieșit în stradă într-un spectacol de solidaritate.

Multe organizații și persoane fizice au donat milioane de dolari cauzelor democratice și anti-discriminare clamate de manifestanți, politicienii au prestat zeci de ore de emisiuni la televiziuni, râuri de cerneală au curs în presa scrisă iar social media s-a transformat în câmp de luptă prentru confruntări ideologice. În stradă, unii oameni au îngenunchiat în fața protestatarilor. Alții au fost bătuți cu sălbăticie de către aceștia din urmă. Au fost vandalizate magazine, instituții publice, monumente fără semnificații rasiale sau sclavagiste, un întreg sistem de valori a fost dat peste cap.

În substanță, schimbările concrete pe care le-au produs primele două săptămâni de revolte au fost puține, și par să conteze la fel de puțin în economia planificată a continuării manifetațiilor.

Minneapolis votează pentru a-și lăsa Poliția fără finanțare

Protestatarii s-au adunat în afara casei primarului Minneapolis, democratul Jacob Frey, în weekend și i-au cerut acestuia să-și asume în mod public un angajament privind reducerea drastică a finanțării poliției locale. Când Frey a anunțat că nu crede în desființarea completă a poliției, sau în lăsarea instituției fără surse de finanțare, primarul a fost supus huiduielilor publice. Manifesatanții i-au strigat „rușine” și i-au cerut să demisioneze. Reticența lui Frey nu a contat în fața presiunii protestatarilor. Majoritatea consilierilor municipali a votat duminică în defavoarea actualului sistem de funcționare a Poliției, angajând un „nou model reformator de siguranță publică”.

Membrii consiliului intenționează să reorganizeze bazele de funcționare ale serviciului de ordine publică în baza unui plan interactiv, în care să se țină seama de comunitate. După analiza apelurilor la 911, numărul unic de urgență din Statele Unite, constatând că majoritatea solicitărilor au avut în vedere servicii medicale de sănătate și de urgență, sau intervenția unităților de pompieri, consilierii locali au decis să redirecționeze către serviciile sociale o marte parte dintre sumele bugetare alocate până în prezent Poliției.

Democratul Jacob Frey, primarul huiduit de protestatari după ce nu a susținut destructurarea Poliției din Minneapolis

Reduceri bugetare consistente și pentru Poliția din New York

Cu bugetele serviciilor sociale aflate în pericol, la New York, din cauza pandemiei de Covid-19, cei care au orchestrat revoltele din New York și-au făcut cunoscut obiectivul încă de la începutul protestelor: bugetul de 6 miliarde de dolari al Departamentului de Poliție (NYPD), unul care depășeșete, însumate, bugetele pentru sănătate (1,9 miliarde de dolari), servicii fără adăpost (2,1 miliarde de dolari), tineret, comunitate și dezvoltare (872.000 de dolari) și servicii pentru întreprinderile mici (293.000 de dolari).

NYPD și-a apărat bugetul, argumentând că o reducere a acestuia ar duce, implicit,  la creșterea alarmantă și bruscă a criminalității. Liderii protestatarilor au invocat, în replică, faptul că, atunci când poliția din New York a intrat în grevă, populația a raportat mai puține infracțiuni, acest argument fiind de natură a sensibiliza administrația locală, mai ales în contextul revoltelor sociale. Ca urmare, Bill de Blasio, primarul orașului New York, s-a angajat să redirecționeze o parte din finanțările departamentului de poliție din New York pentru servicii de tineret și servicii sociale, angajându-se, de asemenea, să abroge secțiunea normativă 50-A, care împiedică în prezent publicul să acceseze dosarele disciplinare ale polițiștilor.

Dărâmarea statuilor confederaților, singurele răsturnări definitive de situație

Sâmbătă, protestatarii au răsturnat statuia proprietarului de scalvi și de plantații, generalul confederat Williams Carter Wickham, folosind funii pentru a o pune la pământ. La începutul săptămânii, protestatarii din Montgomery au dat jos statuia unui alt simbol confederat, generalul Robert E Lee. Vineri, în Birmingham, Alabama, în cazul statuii de 5 metri a lui Raphael Semmes, ofițer în marina confederată în timpul războiului civil american, consilierii locali au decis mutarea acesteia, după 120 de ani, într-un loc mai puțin exous. Primarul Sandy Stimpson a lansat vineri o declarație, spunând: „Pentru a fi clar: această decizie nu este despre Raphael Semmes, nu este despre un monument și nu este o încercare de rescriere a istoriei. Mutarea acestei statui nu va schimba trecutul. Este vorba despre eliminarea unei potențiale distrageri, astfel încât să ne putem concentra clar asupra viitorului orașului nostru”. Orașul Bristol, din Marea Britanie, a avut, de asemenea, propriul său moment revoluționar în acest week-end, care a răsturnat statuia comerciantului de sclavi din secolul al XVII-lea, Edward Colston.

Demisie manifest la Reddit: fondatorul americano – germano – armean demisionează pentr a ”face loc unui negru”

Co-fondatorul Reddit, americanul de origine germano – armeană Alexis Ohanian, soțul Serenei Wiliams, și-a anunțat vineri demisia prin intermediul unui videoclip prin care a cerut conducerii companiei să-i umple locul cu un candidat afro-american. „Fac asta ca tată care trebuie să-și poată privi în ochi fiica sa de culoare, atunci când ea îl va întreba: ”Tu ce ai făcut?”, a declarat Alexis Ohanian.

Ohanian a promis, de asemenea, 1 mil. USD pentru Colin Kaepernick și Mișcarea sa, numită „Cunoaște-ți drepturile!”, a cărei misiune este aceea de a emancipa comunitățile de culoare prin educație, auto-determinare, mobilizare în masă și crearea de noi sisteme care să ridice următoarele generații de lideri.

A fost creată o bază de date care să înregistreze brutalitatea poliției la proteste

În această săptămână, avocații T Gregg Doucette și matematicianul Jason Miller au început să creeze o bază de date cu filme video care documentează violența poliției la protestele din săptămâna trecută. Aceștia susțin că aplicația va împiedica poliția să se poată proteja, în caz de litigii, argumentând că incidentele de violență sunt unice, arătând în schimb un tipar de violență și brutalitate. Începând de luni la amiază, baza de date oferă accesul la peste 500 de cazuri de brutalitate polițienească manifestată în timpul protestelor. Până la această oră, o bază de date care să prezinte nenumăratele distrugeri, incendieri sau violențe comise de manifestanți, încă se lasă așteptată.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...

Dan Negru: “Schimbările şi noutăţile au distrus piaţa de televiziune de la noi”

Dan Negru, renumitul realizator TV, a dat startul noului sezon al emisiunii "Jocul cuvintelor" pe Kanal D, aducând în atenția publicului o serie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă