Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Caracatița „Afacerii Odebrecht“ în America Latină

Pedro Pablo Kaczinski a demisionat în urma uriașului scandal de corupţie din America Latină generat de compania braziliană BTP Odebrecht, ce operează în construcții, petrochimie, apărare, tehnologie. Vicepreşedintele peruvian, Martin Vizcarra, a devenit noul şef al statului.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

26.03.2018 - 23:47

Kaczinski este ultima victimă politică a „Afacerii Odebrecht”, care a afectat continentul sud-american. Scandalul a izbucnit în decembrie 2015, când mai mulţi angajaţi ai grupului au mărturisit în faţa justiţiei că au finanţat campanii electorale pe tot continentul şi au propulsat cariere politice în schimbul contractelor importante pe piaţa publică.

În total, aproape 788 milioane dolari au fost plătiţi între 2001 şi 2016 în 12 ţări – Brazilia, Argentina, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Mexic, Panama, Peru, Venezuela şi două state africane – Angola şi Mozambic. După acele dezvăluiri, plouă cu anchete şi condamnările se înmulţesc.

 Brazilia, rădăcinile afacerii

 

Marcelo Odebrecht, director executiv al companiei, a fost condamnat anul trecut la 19 ani de închisoare. În decembrie 2017 a părăsit închisoarea pentru a trece la reşedinţa supravegheată, o recompensă pentru colaborarea cu justiţia.

În Brazilia, declaraţiile lui Marcelo Odebrecht au permis anchetarea a opt miniştri, a actualului preşedinte, conservatorul Michel Temer, a unei treimi din membrii Senatului şi a 40 de deputaţi. Vizat a fost şi ex-preşedintele Luiz Inάcio Lula da Silva, condamnat la închisoare pentru 9 ani şi jumătate.

În Ecuador, vicepreşedintele Jorge Blas a fost condamnat la şase ani de închisoare. Scandalul a izbucnit şi în Venezuela, unde grupul brazilian afirmă că a plătit 98 de milioane dolari şi opoziţia îl acuză pe preşedintele Nicolas Maduro de implicare în manevrele Odebrecht.

Tocmai s-a publicat că Maduro a oferit companiei contracte în valoare de patru miliarde dolari pentru construcții publice, în schimbul „donațiilor” pentru campanie. În Panama, 68 de persoane sunt inculpate, din care mai mulţi miniştri şi cei doi fii ai ex-preşedintelui Ricardo Martinelli.

În Columbia afacerea nu este închisă şi mai mulţi oficiali şi ex-oficiali îşi aşteaptă condamnarea. La sud de Rio Grande, în Mexic, afacerea este mai sensibilă pentru că fostul director al companiei petroliere, anchetat de justiţie, este un amic apropiat al preşedintelui Enrique Pena Nieto.

În Republica Dominicană sunt inculpate 14 persoane. În Argentina este acuzată familia actualului preşedinte, Mauricio Macri, iar Marcelo Odebrecht afirmă că a dat mită peste 35 milioane dolari. Între 2007 şi 2014, în preşedinţia Cristinei Kirchner, BTP a obţinut contracte publice în valoare de peste 278 milioane dolari. Anchete sunt în curs în Guatemala, Chile şi Salvador.   

Comentarii

loading...