13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInternaționalAntena3, amendată pentru modul în care au fost prezentate informaţii despre Gheorghe...

Antena3, amendată pentru modul în care au fost prezentate informaţii despre Gheorghe Ştefan şi Udrea

CNA a decis, joi, să amendeze cu 15.000 de lei Antena 3, pentru emisiunile “Exces de putere” şi “Punctul de întâlnire”, în care i-au fost aduse acuzaţii lui Gheorghe Ştefan, fără a fi prezentate dovezi, şi au fost prezentate în mod tendenţios informaţii despre Elena Udrea, potrivit Mediafax.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunile “Exces de putere” difuzată sâmbătă, 26 mai, şi realizată de Oana Stancu (printre invitaţi s-au numărat Adrian Ursu şi Mugur Ciuvică), şi emisiunea “Punctul de întâlnire”, difuzată duminică, 27 mai, realizator Radu Tudor (invitaţi Oana Stancu şi Dinu C. Giurescu).

În emisiunea “Exces de putere” a fost abordat subiectul “Bărbaţii deştepţi nu plâng niciodată”, fiind vizat Gheorghe Ştefan şi relaţiile pe care le-ar avea cu Horia Hăhăianu, care a condus Transelectrica. În urma emisiunii respective, Gheorghe Ştefan a transmis CNA o adresă spunând că în respectivul program “s-au făcut referiri, fără probe, la presupuse legături oneroase ale familiei sale cu piaţa de energie”. În plus, Gheorghe Ştefan a spus că nu a fost contactat cu privire la acuzele aduse.

Pe de altă parte, în emisiunea “Punctul de întâlnire” a fost abordată achiziţia soţilor Udrea-Cocoş a fostului Hotel Griviţa. În emisiune, Oana Stancu a spus “Este vorba despre ultima achiziţie făcută de familia Udrea – Cocoş la două săptămâni după ce doamna Elena Udrea nu a mai fost ministrul MDRT. Soţul său a cumpărat împreună cu partenera de la Eurohotels hotelul Griviţa”.

Moderatorul Radu Tudor a prezentat în emisiune un fragment din punctul de vedere al Elenei Udrea, prezentat pe blogul acesteia cu privire la achiziţia Hotelului Griviţa. ” Ceea ce reţin din mesajul doamnei Udrea, pe care sunt într-un fel obligat ca moderator să îl citez, este că într-un fel recunoaşte că soţul domniei sale, Dorin Cocoş, a cumpărat un hotel cu 500 de mii de euro. Un lucru prea puţin credibil pentru mine fără să ştie soţia domniei sale. Cu alte cuvinte, Elena Udrea nu ar fi ştiut de faptul că soţul ei, neavând copii, un cuplu formând, soţul a dat jumătate de milion de euro fără să îşi încunoştinţeze soţia care, întâmplător sau nu e ministru, e demnitar şi aşa mai departe”, a spus Radu Tudor. La rândul său, Oana Stancu a comentat: “Nu cunosc stadiul relaţiei dintre Elena Udrea şi Dorin Cocoş. Nu ştiu dacă comunică foarte des, dacă domnul Cocoş împărtăşeşte soţiei…”.

Membrii CNA au analizat îndelung cele două emisiuni în şedinţa de joi.

Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a spus că cele două emisiuni au fost “regizate” şi au avut ca “ţinte” două persoane, pe Gheorghe Ştefan şi pe Elena Udrea, subiectele legate de aceştia fiind tratate “tendenţios”.

“În ceea ce o priveşte pe doamna Udrea, mi se pare o şi mai mare nesimţire să discuţi despre un subiect care este cu referire la o relaţie contractuală între două persoane fizice”, a spus Valentin Jucan, precizând că subiectul a fost prezentat ca “o bârfă de cafea” şi că Udrea şi-a cheltuit “banii dânsei”.

“Este o bârfă de cafea şi ar fi atât de bine să fim cu mai multă luciditate, şi domnul Ciuvică şi doamna Oana Stancu şi domnul Ursu. Numai cu noroi să arunci tot timpul? Fac apel la mai multă luciditate, la mai multă normalitate. Aveţi puţină decenţă, faceţi-o cu mai mult profesionalism. Vreau să văd un jurnalism perfect, nu un jurnalism de bârfă. Îmi doresc o normalitate şi o revenire la fair play”, a spus Valentin Jucan adresându-i-se Mirelei Bomboe, reprezentanta Antena 3 la CNA.

El a mai spus că îşi doreşte ca, după această campanie, să fie făcut “un reset în legătură cu toate instituţiile de media”. “Nu mi-am propus să vin aici să dau cu barda, nici să fiu cu ochii pe Antena 3”, a spus Valentin Jucan. Înainte de a fi numit membru al CNA, Jucan a fost consilier în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În schimb, Christian Mititelu, un alt membru al CNA, a spus că Jucan ar avea dreptate dacă în cauză nu ar fi fost vorba despre un fost ministru. “Dânsa a cumpărat un hotel la un preţ aparent mic. Având în vedere câte terenuri, case au fost cumpărate de diverşi demnitari cu sume derizorii, nu mi se pare deplasat să pui în discuţie asemenea probleme (…) Nu cred că discuţiile astea pot fi eliminate numai pentru că sunt neplăcute”, a spus Mititelu.

Jucan a spus, însă, că nu s-a arătat în emisiune nicio conexiune între preţul de cumpărare a hotelului şi altceva. “Doar să spui că cineva a cumpărat cu un preţ mai mic un imobil, prezentând această tranzacţie ca fiind ceva dubios?”, a spus Jucan. El a mai spus că e de notorietate faptul că în discuţie este vorba despre un om cu bani. “Doamna Udrea a spus că a intrat în politică nu cu Dacia, ci cu Mercedesul”, a mai spus Jucan.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a spus că, atât timp cât subiectele abordate în emisiunea “Exces de putere” sunt vechi şi nu a fost adus nimic nou în discuţie şi nici probe pentru susţinerea acuzaţiilor, consideră că scopul respectivei emisiuni a fost “de a prejudicia acel competitor, fie că e candidat (Gheorghe Ştefan, n.r.) sau partid (PDL, n.r.)”.

“O astfel de temă dezbătută într-o zi de duminică, atunci când campania este interzisă, mă face să cred că totul a fost premeditat”, a mai spus Iorga.

“Subiectul legat de doamna Udrea este interesant, însă m-aţi lăsat cu impresia că ceva nu e în regulă. Neprezentând punctul de vedere al doamnei Udrea, nu a fost echilibrată emisiunea”, a spus şi Lorand Turos, membru al CNA.

În schimb, Mirela Bomboe, reprezentantul Antena 3, a spus că în emisiunea “Punctul de întâlnire” nu i-au fost aduse acuzaţii Elenei Udrea. “Ei doar au constatat cu ce valoare a fost scos la vânzare hotelul şi cu ce preţ s-a vândut acum”, a spus Mirela Bomboe, precizând că Elena Udrea a spus în mai multe rânduri public că nu doreşte să intervină în emisiunile trustului Intact. Bomboe a mai spus că Udrea a recunoscut informaţia prezentată în emisiune.

Totodată, Bomboe a spus că Oana Stancu a încercat de două ori să-l invite în emisiune pe Gheorghe Ştefan, dar de fiecare dată a spus că nu are ce să comenteze. “Afacerea asta este în presă din 2006. Nu există în spaţiul public vreun punct de vedere pe acest subiect. Nu a infirmat niciodată informaţiile apărute în presă. Acum crere CNA să îi spele imaginea?”, a spus Mirela Bomboe.

Membrii CNA i-au spus că, în cazul în care cei doi nu au dorit să comenteze, trebuia să fie precizat acest lucru pe post.

Mirela Bomboe a mai spus că consideră afirmaţiile făcute de Jucan drept o “declaraţie politică”. “Cât timp sunt în discuţie persoane publice, subiectele sunt relevante pentru public. Modul în care fiecare realizator alege să îl prezinte este responsabilitatea lui”, a spus Bomboe.

“Aveţi dreptate în parte, dar nu întotdeauna interesul publicului trebuie satisfăcător. Nu contestăm informaţia, ci modul în care a făcut prezentată”, a ripostat Jucan.

“Având în vedere că informaţia este corectă, modul nu mai contează”, a spus Mirela Boboe.

În cele din urmă, CNA a decis să amendeze cu 15.000 de lei (şase voturi “pentru” – Gelu Trandafir, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Ioan Onisei şi Valeriu Mircea Deacă – şi două “împotrivă” Christian Mititelu şi Cristina Trepcea), după ce alte propuneri nu au întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicate.

În sancţiune au fost reţinute şi alte două încălcări ale legislaţiei audiovizuale. În 28 mai, Antena 3 a difuzat un sondaj de opinie, fără a prezenta metodologia utilizată, dimensiunea eşantionului şi cine a solicitat şi cine a plătit efectuarea sondajului, fapt care a încălcat prevederile legislaţiei audiovizuale. De asemenea, la un Jurnal de ştiri din 23 mai a fost difuzată o ştire electorală intitulată “Elevi minori în campania PDL”, în care s-a făcut referire la afirmaţia candidatului USL la consiliul judeţean Cluj, Horia Uioreanu, potrivit căruia mai mulţi elevi au fost îmbrăcaţi cu tricouri pe care erau inscripţionate numele contracandidatului său, Alin Tişe (PDL), copiii fiind puşi să fluiere şi să huiduie la un miting electoral al USL la Huedin. Ştirea a conţinut declaraţia lui Uioreanu, însă nu şi un punct de vedere al lui Tişe, fapt care a încălcat legislaţia electorală privind campania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă