27.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăInternaționalAndrei Şerban, special guest star la FNT

Andrei Şerban, special guest star la FNT

Festivalul Naţional de Teatru din acest an ce se va desfăşura la Bucureşti între 28 octombrie şi 6 noiembrie va sta sub semnul lui Cehov şi al unuia dintre cei mai buni „tălmăcitori” ai săi din zilele noastre: regizorul Andrei Şerban.

Aşa se face că secţiunea Focus a festivalului se va concentra pe ultimele spectacole ale lui Andrei Şerban dedicate universului cehovian: „Unchiul Vania”, montat la Teatrul Maghiar din Cluj, „Ivanov”, pus în scenă la Bulandra, şi „Trei surori”, realizat de marele regizor la Teatrul Naţional din Budapesta. „Portretul” Andrei Şerban este întregit de montarea care a luat anul acesta cele mai multe premii la Gala UNITER: „Strigăte şi şoapte”, un excepţional spectacol-omagiu adus cineastului Ingmar Bergman.

Nu lipsesc din selecţia realizată de criticul Alice Georgescu cei mai mari regizori români ai momentului şi cele mai noi creaţii ale lor. Alexandru Tocilescu este prezent în secţiunea „Dans în teatru” cu „Nevestele vesele din Windsor”, de la Teatrul Metropolis, Alexandru Dabija este selecţionat cu un spectacol după Cehov, „Despre iubire la om”, dar şi cu fabulosul one man show ce-l are în prim plan pe Marcel Iureş, „Absolut!”, o rescriere comică a basmului lui Creangă, Ivan Turbincă. Un alt Alexandru, Darie de acestă dată, intră în FNT cu proaspăta sa montare după Dostoievski, „Din însemnările unui necunoscut”.

Radu Afrim va veni la Bucureşti cu minunatul spectacol-jucărie, „Mai întâi te naşti”, pus în scenă la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe. Silviu Purcărete va face deplasarea de la Sibiu cu un Caragiale, „D’ale carnavalului”, în timp ce Victor Ioan Frunză prezintă două spectacole create „loco”: „Cântăreaţa cheală” şi „Lecţia”, de Eugene Ionesco, montate „la pachet” la Comedie, şi „Furtuna”, la Centrul Cultural UNESCO din Capitală.

Garnitura greilor maghiari, Tompa Gabor şi Laszlo Bocsardi, va fi şi ea prezentă la Bucureşti cu montările „Leonce şi Lena”, respectiv „Neguţătorul din Veneţia” şi „Caligula”. Tinerii vor avea propriul teren de joacă, în secţiunea „Teatrul de mâine”.

 

Cele mai citite

VIDEO. Miko Hughes, despre cum a jucat alături de Arnold Schwarzenegger și replica care l-a făcut celebru

Miko Hughes povestește despre cum a ajuns să rostească una dintre cele mai memorabile replici din istoria filmelor anilor '90, în momentul când avea...

Tragic accident la Tomşani, Vâlcea. Un tânăr de doar 22 de ani și-a pierdut viața

Un accident tragic a avut loc în localitatea Tomșani din Vâlcea, în care un tânăr de 22 de ani a murit după ce mașina...

Apel pentru justiție în dosarele crimelor de genocid și fratricid din 22-30 decembrie 1989 și 13-15 iunie 1990

Următorul document se adresează președintelui României Klaus Iohannis, liderilor coaliției de guvernare Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, precum și ministrului Justiției Alina Gorghiu. Către Președintele României...
Ultima oră
Pe aceeași temă