14.4 C
București
luni, 3 octombrie 2022
AcasăInternaționalAcordul nuclear iranian: Angela Merkel afirmă că actualul acord "nu este suficient"

Acordul nuclear iranian: Angela Merkel afirmă că actualul acord „nu este suficient”

„Suntem de părere că JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) este o primă etapă care a contribuit la încetinirea activităţilor lor mai ales în acest sens (…), dar mai considerăm că, din punctul de vedere german, nu este suficient pentru a ne asigura că ambiţiile Iranului sunt temperate şi ţinute sub control”, a declarat Angela Merkel folosind acronimul englez al acordului, informează Agerpres.

În baza acestui acord îndelung negociat de Iran şi marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), Teheranul a acceptat să-şi îngheţe programul nuclear până în 2025.

„Europa şi Statele Unite ar trebui să fie în armonie în privinţa acestui subiect”, a adăugat cancelarul german într-o conferinţă de presă alături de preşedintele american, Donald Trump.

Liderul administraţiei de la Casa Albă, opozant fervent al acestui acord semnat în iulie 2015, urmează să anunţe la 12 mai dacă „rupe” acordul.

Donald Trump a criticat vineri autorităţile iraniene, afirmând că regimul de la Teheran este „criminal”.

„Regimul iranian hrăneşte violenţa, vărsarea de sânge şi haosul în tot Orientul Mijlociu. Trebuie să ne asigurăm că acest regim criminal nu se apropie deloc de o armă nucleară şi că Iranul pune capăt proliferării rachetelor periculoase şi sprijinului acordat terorismului”, a declarat el.

„Oriunde aţi merge în Orientul Mijlociu, acolo unde este o problemă şi Iranul se află acolo”, a subliniat Donald Trump.

Marţi, la Washington, preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a propus omologului său american să păstreze acordul iniţial privind programul nuclear iranian care să devină unul dintre cei „patru stâlpi” ai unui „nou” acord.

Ceilalţi „stâlpi” s-ar referi la perioada post-2025, când vor expira unele clauze referitoare la activităţile nucleare, dar şi la rachetele balistice foarte controversate ale Teheranului şi la rolul său considerat „destabilizator” în regiune.

Cele mai citite

Svante Pääbo a primit Nobelul pentru Medicină

Geneticianul suedez Svante Pääbo a primit premiul Nobel pentru Medicină pe 2022 pentru "descoperirile sale privind genomurile hominizilor dispăruți și evoluția rasei umane". Comitetul Nobel...

Comisia Europeană sărbătorește Ziua Unității Germane

Reprezentanța din România a Comisiei Europene transmite un mesaj de felicitare pentru a marca Ziua Unității Germane, 3 octombrie. "Astăzi este Ziua Unităţii Germane !...

Iohannis a semnat decretul de numire a Ligiei Deca, în funcția de Ministru al Educației

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care Ligia Deca a fost numită în funcţia de ministru al Educaţiei. De asemenea, şeful statului...
Ultima oră
Pe aceeași temă