27.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăInternațional90 de victime ale exploatării sexuale, identificate de Europol

90 de victime ale exploatării sexuale, identificate de Europol

O operațiune care implică autoritățile cehe, finlandeze și ungare și coordonată de Europol și Eurojust, a condus la identificarea a peste 90 de victime ale exploatării sexuale.

Potrivit unui comunicat de presă al Europol, remis cotidianului national „România liberă”,13 membri ai unei rețele criminale sunt suspectați că au recrutat victime – în principal cehe – și că le-au transportat în Finlanda și în alte țări scandinave pentru exploatare sexuală.

Membrii cehi ai rețelei criminale, despre care se crede că ar fi câștigat cel puțin 3,3 milioane de euro, au acționat în calitate de coordonatori și au oferit serviciile victimelor pe site-uri web.

Făptuitorii puteau rezerva victimele în avans, în timp ce sistemele de rotație – cunoscute și sub denumirea de „tururi sexuale” sau „carusele” – permiteau ca victimele exploatate să fie oferite în diferite locații.

Ancheta privind rezultatele acestei operațiuni este încă în desfășurare, deoarece în total au fost numărate peste 400 de victime de naționalitate cehă, maghiară și română, mai precizează Europol.

În aprilie 2022, Filiala České Budějovice a Agenției Naționale pentru Crima Organizată a Cehiei, Echipa națională de investigare a traficului de ființe umane din cadrul Departamentului de Poliție din Helsinki și Departamentul de Informații Criminale al Biroului Național de Investigații al Ungariei au participat împreună la o zi de acțiune care vizează criminalii din spatele acestei rețele de exploatare sexuală. Europol a coordonat prima zi de acțiune, care a fost urmată de alte zile de acțiune, în timpul cărora autoritățile finlandeze și cehe au executat mandate de arestare suplimentare.

Rezultatele generale ale operațiunii includ:

  • 13 suspecți arestați
  • 15 victime identificate în zilele de acțiune
  • 90 de victime identificate în timpul anchetei
  • 10 case percheziţionate
  • 200 000 EUR în numerar, 4 vehicule de lux, 3 apartamente, 40 de telefoane mobile, 4 laptopuri și 4 tablete confiscate, precum și 8 conturi bancare înghețate
  • pușcă și muniție confiscate

Victimele s-au confruntat cu un tratament disprețuitor din partea „operatorilor”

Așa-zișii „operatori de apel” din cadrul rețelei criminale organizate au ținut victimele în control. Rolul operatorilor era de a face publicitate victimelor pe „site-uri web de servicii pentru adulți” și de a gestiona profilul lor online.

Aceste femei cehe ar stabili apoi agendele întâlnirilor victimelor și ar controla tipurile de servicii sexuale care ar fi oferite. În unele cazuri, autorii principali au folosit și victime specifice, cunoscute sub numele de „Alphas”, pentru a-și exercita controlul asupra celorlalți.

Cele 400 de victime forțate la exploatare sexuală au fost în mare parte reclamă drept femei cehe, indiferent de naționalitatea lor adevărată.

Ei au lucrat adesea sub o constrângere extremă, lipsiți de câștigurile lor și ținuți sub control constant de către criminali. În cazul în care li s-ar permite să se întoarcă acasă, membrii rețelei criminale ar lua o mare parte din economiile lor și ar stoarce mai mulți bani folosind amenințări și violență.

Internetul și pandemia ca catalizatori ai exploatării sexuale

Rețeaua criminală a fost bine organizată și capabilă să acționeze de la distanță din diferite locații, mai ales în Republica Cehă și Finlanda. A avut o bună înțelegere a pieței sexuale din Finlanda și alte țări scandinave și a încercat în mod activ să echilibreze femeile oferite, rotindu-le în diferite locații.

Pe măsură ce oamenii au petrecut mai mult timp pe internet în timpul pandemiei de COVID-19, mediul a câștigat importanță în facilitarea traficului de ființe umane.

Activitățile de exploatare sexuală nu s-au oprit în timpul blocajelor obligatorii în perioada de vârf a pandemiei. Victimele au fost sfătuite și sprijinite de către făptuitori să folosească „invitațiile iubitului” pentru a eluda regulile stricte de intrare impuse de anumite țări. În unele cazuri, așa-zisul iubit a invitat mai multe femei și a primit în schimb servicii sexuale gratuite. Investigațiile arată, de asemenea, o tendință de creștere a femeilor suspecte care lucrează în lanțul de exploatare. Anumite femei au scăpat de a fi supuse exploatării și violenței, aplicând abilitățile lor digitale și explorând noi roluri ca „Alphas”, devenind astfel o parte activă a rețelei criminale.

Rolul Europol și Eurojust

Eurojust a înființat o echipă comună de anchetă în august 2021, iar Europol a sprijinit operațiunea prin desfășurarea de membri ai Proiectului de analiză Phoenix cu un birou mobil pentru a efectua verificări rapide, la fața locului, precum și pentru a oferi asistență criminalistică în timpul zilelor de acțiune. Proiectul de analiză Phoenix al Europol se ocupă de diferite forme de exploatare, cu domenii prioritare actuale legate de exploatarea sexuală și prin muncă, criminalitatea forțată și cerșetorie, căsătoriile forțate, traficul de copii și traficul de organe umane.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

BECC Costinești cere anularea alegerilor

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, seara trecută, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală...

“Ucigașul tăcut” din România. O persoană moare la fiecare 30 de minute

Fenomenul grav în România este reprezentat de mortalitatea cauzată de infarctul miocardic. O persoană moare la fiecare 30 de minute. Această problemă de sănătate...

Ciucă vrea să ne amintească jocul copilăriei “Țară, țară, vrem ostași!”

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, vrea să ne amintească de jocul copilăriei “Țară, țară, vrem ostași!”. A...
Ultima oră
Pe aceeași temă