Alăptarea la sân influenţează evoluţia persoanelor pe scara socială, arată un studiu al cercetătorilor britanici, conform The Times.
Cercetătorii londonezi susţin că hrănirea cu lapte matern influenţează dezvoltarea cognitivă şi statutul social, prin creşterea mobilităţii de a urca pe scara socială. În acest sens, oamenii de ştiinţă notează că persoanele alăptate la sân cel puţin patru săptămâni au cu 24% mai multe şanse să urce pe scara socială.
Într-un experiment efectuat de oamenii de ştiinţă, persoanele care au fost hrănite cu lapte matern s-au adaptat mai uşor la noile provocări, comparativ cu cei care au fost hrăniţi cu lapte praf. Mai mult, cei alăptaţi la sân sunt mai puţin predispuşi la stres emoţional şi sunt mai puţin anxioşi.
Cercetătorii au comparat statutul social iniţial al subiecţilor, dat de venitul şi slujba tatălui, cu statutul social construit de subiecţi până la vârsta de 30 de ani.
Studiul a urmărit evoluţia pe scara socială a două grupuri de persoane, dintre care 17.400, născute în 1958 şi 16.700, născute în 1970. Subiecţii au fost evaluaţi periodic şi li s-au testat capacităţile cognitive şi modul în care răspund la stres.
Cercetătorii au precizat că nu sunt siguri dacă succesul social este legat direct doar de hrănirea cu lapte matern sau este influenţat şi de relaţia care apare între mamă şi nou-născut.
În 2012, Academia Americană de Pediatrie a atras atenţia că alăptarea la sân este o chestiune de sănătate publică, întrucât studiile relevă că persoanele care nu au fost alăptate la sân erau mai predispuse la infecţii, obezitate, diabet şi probleme cardiace, iar mamele aveau şanse mai mari să se îmbolnăvească de cancer mamar.