19.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăGDPRPsoriazisul nu este o boală contagioasă

Psoriazisul nu este o boală contagioasă

Psoriazisul este o boală de piele, dar nu se transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă prin atingere sau orice altă formă de contact. Cu toate acestea, pacienţii cu psoriazis sunt deseori marginalizaţi în societate şi obligaţi să se izoleze.

Studiile de specialitate arată că persoanele care suferă de psoriazis au o viaţă socială redusă, se simt ruşinaţi şi nesiguri în viaţa lor personală şi profesională, iar mulţi dintre ei au dificultăţi în găsirea unui loc de muncă.

Citeşte şi Liam Gallagher suferă de psoriazis

Depresia amplifică povara bolii

Conform unui studiu recent realizat în rândul unor pacienţi cu psoriazis, 89% dintre aceştia se simţeau ruşinaţi cu privire la modul în care arată, 58% sufereau de anxietate din cauza bolii, 42% nu aveau încredere în ei, iar 24% se luptau cu depresia. În plus, 26% dintre ei au declarat că boala le-a afectat viaţa de familie, iar 44% au întâmpinat dificultăţi la serviciu.

„Pacientul cu psoriazis simte atât povara bolii, cât şi reacţiile celor din jur. De aceea, vreau să îi încurajez pe cei care cunosc persoane cu psoriazis să le fie alături şi să se comporte normal în relaţia cu ei. Renunţaţi la prejudecăţi, la discriminare, la tendinţa de a-i izola. Doar aşa îi veţi ajuta cu adevărat!”, declară Rozalina Lăpădatu, pacient cu psoriazis şi preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).

Citeşte şi Ai psoriazis? Cum să-ţi protejezi pielea iarna

Bolnavii care merg la medic încă de la primele semne ale bolii şi ulterior respectă tratamentul îşi pot controla boala, dar trebuie să aibă şi o stare de spirit bună.

„Familia şi cei din jurul persoanelor cu psoriazis trebuie să le acorde tot sprijinul, ajutându-i astfel să-şi păstreze starea de spirit pozitivă şi să poată duce o viaţă normală”, afirmă dr. Alin Nicolescu, secretar general Societatea Română de Dermatologie (SRD).

Doar optimismul e contagios

În sprijinul persoanelor afectate de psoriazis, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) în colaborare cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) a iniţiat campania „Doar optimismul e contagios!”. Scopul campaniei, care se va desfăşura pe tot parcursul anului 2013, este de a atrage atenţia asupra afecţiunilor autoimune şi asupra faptului că acestea nu sunt contagioase, dar şi să-i ajute pe pacienţi să accepte boala, să acorde mai multă importanţă stării de spirit pozitive şi să aibă o viaţă normală.

Ambasadoarea campaniei este cântăreaţa Delia Matache care a compus împreună cu pacienţii un imn dedicat luptei pe care pacienţii o poartă în fiecare zi cu ei înşişi, cu discriminarea şi prejudecăţile celor din jurul lor, cu teama faţă de reacţia persoanelor cu care intră în contact şi cu izolarea.

„Am primit cu sufletul deschis propunerea celor de la APAA de a susţine prin această melodie bolnavii de psoriazis şi lupta lor zilnică, mai ales că am o prietenă care suferă de această boală şi ştiu cu ce probleme se confruntă în fiecare zi. Nu puţine sunt situaţiile de viaţă când este marginalizată sau chiar exclusă de către ceilalţi, ceea ce sunt convinsă că li se întâmplă şi altor persoane cu psoriazis. Prin această piesă vreau sa transmit tuturor mesajul că sunt alături de pacienţi, pe care îi îndemn să fie optimişti şi să nu lase prejudecăţile celorlalţi să-i împiedice să aibă o viaţă normală”, declară Delia.

Citeşte şi VIDEO Delia a filmat un nou videoclip pentru piesa Ia-mă de mână, dedicată bolnavilor de psoriazis

Melodia „Ia-mă de mână” a fost lansată în toamna anului 2012, iar până acum a avut mai mult de 1.500.000 de accesări pe Youtube. Versurile melodiei au fost compuse de către pacienţii cu psoriazis, care au fost selectaţi dintre 160 de persoane participante la un concurs desfăşurat pe pagina de Facebook a APAA. Miercuri seară, în clubul Finnish din centrul vechi al oraşului, cântăreaţa a lansat şi videoclipul piesei.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...

Acțiune masivă împotriva contrabandei și evaziunii fiscale. Aproape 100 de percheziții în toată țara

O operațiune masivă, cu 91 de percheziții și 25 de mandate de aducere, se derulează pe întreg teritoriul României, în scopul combaterii contrabandei, a...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...
Ultima oră
Pe aceeași temă