20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăGDPRO nouă metodă de reglare a tensiunii arteriale

O nouă metodă de reglare a tensiunii arteriale

Un impuls scurt de unde radio către rinichi poate ajuta la menţinerea în limite normale a tensiunii arteriale în cazul pacienţilor hipertensivi care nu răspund pozitiv la medicaţie. Metoda este amplu descrisă într-un studiu publicat în revista medicală The Lancet, în care se explică modul în care nervii de la nivelul rinichilor pot contribui la reglarea tensiunii arteriale. Noua procedură ar putea reduce riscul de accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord, informează BBC.

Potrivit ziare.com, specialiştii de la institutul Baker IDI Heart and Diabetes din Melbourne, Australia, au testat siguranţă şi eficacitatea terapiei în cazul a peste 100 de pacienţi. Pentru a ajunge la rinichi, specialiştii folosesc un cateter care este introdus prin zona inghinală şi ghidat către aceste organe. Cateterul este conectat la un apărat care generează unde radio (energie de radiofrecvenţă). Impulsurile scurte ale aparatului ating numeroase terminaţii nervoase aflate în interiorul arterelor renale. Odată ce este oprită transmiterea semnalelor către aceşti nervi, tensiunea arterială scade.

În urma tratamentului, tensiunea arterială a fost redusă cu aproximativ 10mmHg sau chiar mai mult, destul pentru că riscurile asociate hipertensiunii să fie diminuate. Important este că efectele secundare sunt minime. Totuşi sunt necesare noi studii pentru a se demonstra siguranţa procedurii şi a se descoperi metodele de păstrare a efectelor pozitive obţinute pe termen lung.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă