22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăGDPRNoua armă împotriva obezităţii: resveratrolul

Noua armă împotriva obezităţii: resveratrolul

Proprietăţile anti-obezitate ale resveratrolului (un polifenol produs de catre diverse plante şi fructe precum strugurii, nucile, sau rodiil) au fost demonstrate pentru prima dată în cazul mamiferelor. Potrivit unui studiu publicat în revista “BMC Physiology”, cercetătorii francezi au analizat compoziţia şi beneficiile acestei substanţe, cu efect direct asupra celulelor adipoase, dar care este administrată şi ca supliment pentru creşterea longevităţii, fiind capabil, potrivit estimărilor, să prelungească cu 70% a durata de viaţă.

Fabienne Aujard, de la Centrul Naţional pentru Studii Ştiinţifice din Paris, a declarat că modificările metabolice (precum scăderea insulinei) induse de resveratrol au fost studiate în cazul a şase lemuri şi s-a constatat în urma testelor de laborator că aceştia şi-au redus greutatea cu aproximativ 29%. Specialiştii au demonstrat că, după o dietă de patru săptămâni cu suplimente pe bază de resveratrol, a scăzut nevoia de hrană, dar şi indicele de masă corporală. De asemenea, s-a observat o schimbare a temperaturii corpului, precum şi o scădere a morbidităţii cardiovasculare.

Resveratrolul, o moleculă devenită celebră datorită “paradoxului frantuzesc” (consumul de vin roşu) este prezent în concentraţie de 50 până la 100 de miligrame în fiecare gram de pieliţă de strugure. Experţii susţin că resveratrolul are efect de neutralizare a radicalilor liberi, fiind util în profilaxia şi tratamentul unor afecţiuni degenerative ale sistemului nervos datorită proprietăţilor sale neuroprotective la nivelul creierului.

Studii diverse efectuate pe culturi de celule au indicat faptul că resveratrolul are şi o activitate anticanceroasă prin capacitatea de a inhiba proliferarea celulelor neoplazice. În urmă cu trei ani, un medic de la Universitatea Harvard a revolutionat modul de abordare în lupta împotriva celulitei, realizând un gel special cu o concentraţie dublă de resveratrol, cu efect intens de micşorare a stratului de grăsime de pe coapse, fese si abdomen.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă