13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRMedicii de familie recomandă vaccinarea anti HPV

Medicii de familie recomandă vaccinarea anti HPV

Aproximativ 94% dintre medicii de familie recomandă pacienţilor vaccinarea anti HPV ca metodă de prevenţie împotriva cancerului de col uterin, arată un studiu realizat de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) la care au participat peste 1.000 de medici de familie din întreaga ţară.

„Cancerul de col uterin este o boală cumplită, a cărei cauză, în covârşitoare majoritate, este infecţia cu tulpinile oncogene ale HPV. Este nevoie de informare pentru cadrele didactice şi pentru părinţi. Vaccinarea este adesea o cale de salvare a sute de mii de vieţi, lucru demonstrat pentru atâtea boli grave”, afirmă Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF.

Vaccinarea anti HPV poate preveni infecţia şi declanşarea bolii, fiind foarte eficientă pe termen mediu şi lung. Împreună cu testul Babeş-Papanicolaou, vaccinarea asigură o scădere de până la 94% a riscului de cancer de col uterin.

De aceea, 86% dintre medicii de familie din România consideră necesară implementarea unui program de vaccinare anti HPV în ţara noastră. Înainte de începerea programului de vaccinare obligatorie este nevoie de o mai bună informare în rândul populaţiei.

„Vaccinul anti HPV este cheia eliberării femeilor de sub teroarea cancerului de col uterin. Părinţii care şi-au permis, l-au cumpărat şi l-au administrat deja fetiţelor lor. Este păcat că, din cauza ignoranţei părinţilor, să nu putem da aceeaşi şansă şi celorlalte fetiţe”, a spus şi Dr. Cristian Sever Oană, membru în Consiliul Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti.

Spre deosebire de anii trecuţi, interesul pacienţilor pentru vaccinul împotriva HPV a crescut semnificativ, principalele întrebări adresate de aceştia medicilor fiind legate de eficienţa vaccinului (22%), vârsta potrivită pentru vaccinare (17% dintre pacienţi), precum şi de efectele adverse ale acestuia (47%).

„Ne dorim să putem spune peste ani că acest tip de cancer a rămas o amintire, iar vaccinul HPV să poată schimba statisticile în privinţa acestei cumplite boli care în România ocupă un trist loc fruntaş. Evident, educaţia, vaccinarea trebuie dublate de programe de screening, pentru depistarea leziunilor precanceroase, ca metodă de profilaxie secundară. Dacă vom putea acţiona sinergic şi susţinut, atunci vom putea spune că am făcut ceva cu adevărat important pentru sănătatea femeilor”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu.

În prezent, în România, aproximativ 40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar anual, în ţara noastră se înregistrează aproximativ 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult faţă de media europeană. Astfel, România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de patru ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă