12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRÎndrăgostiţi de mersul pe jos

Îndrăgostiţi de mersul pe jos

La 55 de ani, pe Magda Melinte o cuprinde încă prima rochiţă de liceancă, făcută la croitor.

Rochiţa azurie cu buline albe se mulează perfect pe silueta mig­nonă şi zveltă. „Şi toate astea, datorită mersului pe jos”, zice Magda, care la înălţimea de 1,60 m nu cân­tăreşte mai mult de 48 de kilograme.

Cel mai ieftin sport

Aproape în fiecare dimineaţă se trezeşte cu o jumătate de oră mai devreme ca să prindă răcoare şi, totodată, să ajungă la timp la serviciu. „Plec de undeva din zona Circului şi merg pe jos până la Romexpo. Uneori fac drumul asta dus-întors”, spune Magda, care practică acest sport de mai bine de 20 de ani. „Ascult ce îmi cere corpul. După opt ore de stat pe scaun, simt nevoia să mă mişc. Mersul pe jos e cel mai firesc sport şi cel mai ieftin. E mai simplu decât să «tragi de fiare»”, zice Magda, care nu renunţă la mişcare nici în concediu.

Corina Munteanu (51 de ani) practică acest tip de mişcare cam o oră pe zi. „Fie că este vorba de cumpărături, de plătit facturi sau de mers la serviciu, prefer mersul pe jos trans­portului în comun. Orice drum de mai puţin de jumătate de oră îl parcurg astfel”, spune ea.

„Mă deconectează şi îmi dezvoltă spiritul de observaţie”

Mersul pe jos este o modalitate de a-şi menţine greutatea, dar şi de a se deconecta. „Îmi place să privesc oamenii, să văd dacă sunt veseli sau trişti. E şi un exerciţiu de memorie, îţi dezvoltă spiritul de observaţie”, zice Corina, care pe traseul Piaţa Universităţii-Cişmigiu îţi poate spune cu exactitate ce magazine sunt, ce statui şi cum s-au schimbat acestea în timp.

E natural şi ajută la slăbit

Constantin Petru (48 de ani) n-ar spune că este „un fan” al mersului pe jos, dar face asta, în câteva cure pe an, pentru a slăbi. „Timp de o lună şi jumătate, de câteva ori într-un an, mă întorc de la serviciu pe jos. Parcurg cam 5-6 kilometri, de la Ştefan cel Mare până la Piaţa Muncii, într-un ritm destul de alert ca să se simtă la curea. Nu îmi ia mai mult de 45 de minute”, spune Constantin, care consideră mersul pe jos forma cea mai naturală de mişcare.

Preferă să facă acest sport mai mult seara, pe răcoare. Dimineaţa, ar fi o problemă cu duşul de după mişcare, pe care nu îl poate face la serviciu. „În plus, seara ai timp să te gândeşti la ale tale. Este şi un răgaz de meditaţie”, spune el.

Spre deosebire de Constantin, care preferă să meargă zdravăn, Sandra (29 de ani), Anca (30 de ani) şi Mihai (28 de ani) adoră plimbările fiindcă le place să „caşte ochii”. „Dacă nu e caniculă, hop şi eu la plimbare. Îmi place mersul pe jos în anotimpurile acestea care încep să dispară. primăvara şi toamna”, spune Sandra.

Dai de case vechi şi străduţe interesante

Anca e atrasă de verdeaţă. „Decât să mă înghesui în metrou şi autobuz, mai bine o iau la pas şi trec prin parcuri. Până spre toamnă tot fac asta şi aş merge şi iarna, dacă nu ar fi mocirlă”, zice Anca.

Lui Mihai îi place să descopere case vechi şi străduţe interesante. „Şi diverse bodegi”, spune el, adăugând că adoră să meargă pe jos mai mult seara, pe răcoare, când e în timpul liber. Mihai spune că preferă să se plimbe doar în locurile mai izolate, în care vede un „potenţial arhitectonic”, dar că asta nu i-a adus neapărat numai beneficii. „Au fost şi situaţii în care m-am văzut înconjurat de vreo cinci-şase câini, pe o stradă pustie”, povesteşte tânărul, care îi sfătuieşte pe cei cu pasiunea mersului pe jos să îşi cumpere un dispozitiv cu ultrasunete, ce îndepărtează haitele de câini.

 

O persoană care cântăreşte 50 kg şi se deplasează cu 10 km/h consumă 6 kcal/ minut.

O persoană care cântăreşte 70 kg, la 10 km/ h consumă, în medie, cam 10 kcal/ minut.

O persoană care cântăreşte 100 kg, la 10 km/ h consumă, în medie, cam 13 kcal/ minut.

 

Recomandat mai ales vârstnicilor

Antrenorii de sport încurajează acest tip de mişcare, aproape singura fără nici un fel de contraindicaţii. „Se poate face zilnic, fără să spunem că este prea mult pentru organism. Îl recomand ca formă de mişcare mai ales vârstnicilor, care nu îşi pot permite un abonament la o sală de fitness sau nu au acces la o sală de sport. Este bun şi pentru persoanele cardiace şi un remediu excelent în zilele în care nu avem o stare emoţională bună”, spune antrenorul Andreea Pavel, de la World Class.

Mersul pe jos angrenează un număr foarte mare de muşchi, pune sângele în circulaţie în tot corpul, dezmorţeşte articulaţiile şi tonifiază uşor musculatura pi­cioarelor. „Pentru ca mersul pe jos să aibă totuşi beneficii în plan fizic, trebuie să mergeţi ceva mai alert, pe o durată cât mai mare de timp, pe cât posibil zilnic”, vă sfătuieşte antrenorul Andreea Pavel. Specialistul vă recomandă să folosiţi încălţăminte de calitate, care să amortizeze şocurile de la nivelul genunchilor, şoldului, coloanei vertebrale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă