13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăGDPRDoar 3 din 10 români au acces la chirurgia minim invazivă

Doar 3 din 10 români au acces la chirurgia minim invazivă

În România, doar 30% dintre pacienţii care au nevoie de o intervenţie chirurgicală au norocul să beneficieze de o tehnică minim invazivă, în timp ce în Europa intervenţiile chirurgicale endoscopice se folosesc în 60% – 80% din cazuri, arată un studiu condus recent de Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE). Lipsa echipamentelor din spitale reprezintă, în opinia specialiştilor, principalul obstacol pentru extinderea pe scară largă în România a tehnicilor minim invazive (laparoscopice, toracoscopie, robotice).

În 2008, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 60 de seturi noi de chirurgie, care au fost repartizate în majoritatea spitalelor de referinţă din România. Rezultatul acestei investiţii a fost creşterea cu 50% a ratei de utilizare a chirurgiei laparoscopice în ţara noastră (de la 20% de 30%).

„Deşi majoritatea unităţilor spitaliceşti mai importante din România deţin echipamente specifice chirurgiei minim invazive, achiziţionarea de instrumente şi dispozitive se impune ca un proces permanent, având în vedere ritmul schimbărilor tehnologice în chirurgia asistată computerizat. De asemenea, nivelul de instruire al celor care lucrează în spitalele respective, publice sau private, trebuie să se îmbunătăţească permanent pentru a facilita accesul pacienţilor la avantajele chirurgiei moderne”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică.

Reprezentanţii ARCE estimează că în anul 2013, în ţara noastră, au fost realizate între 10.000 şi 12.000 de operaţii laparoscopice, număr care ar trebui să crească considerabil în viitor. Operaţiile laparoscopice au mai multe avantaje: reducerea durerilor şi a complicatiilor, precum şi scăderea perioadei de spitalizare şi de reintegrare în activitatea profesională a pacienţilor operaţi. Chirurgia metabolică şi bariatrică au cele mai mari probleme, costurile de tratament pentru pacienţii cu obezitate sau diabet care au nevoie de operaţii fiind ridicate.

În România, există totuşi câteva centre de chirurgie minim invazivă, în care se practică chirurgia metabolică şi chirurgia bariatrică, chirurgia robotică, chirurgia timusului, chirurgia colorectală, chirurgia herniilor, care au obţinut recunoaştere pe plan internaţional. Astfel, în anul 2015, Bucureştiul va fi gazda Congresului Anual al Asociaţiei Europene de Chirurgie Endoscopică.

 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Opt activiști pentru climă au fost arestați pe aeroportul din Munchen după ce au pătruns pe pista lui

Aeroportul din Munchen s-a confruntat cu perturbări semnificative sâmbătă dimineața, când activiștii pentru climă din cadrul mișcării Last Generation au pătruns în incinta aeroportului...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă