12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRDeliciile și beneficiile condimentelor

Deliciile și beneficiile condimentelor

„Fără sare și piper“, expresie folosită pentru a exprima ceva insipid, extinsă acum la caracterizarea la figurat a unui lucru sau persoană, a pornit cu siguranță de la descrierea unor mâncăruri fără gust.

Pe lângă sare și piper, o mâncare este cu atât mai delicioasă și mai individualizată cu cât conține mai multe și mai diversificate condimente. Ele nu numai că dau savoare și personalitate rețetelor, dar își au și rolul lor bine determinat în preîntâmpinarea unor probleme de sănătate. 

Fiecare condiment are anumite proprietăți ce îi conferă un anumit rol în savoarea bucatelor, dar și în aportul pe care îl are în menținerea sănătății organismului prin principiile active pe care le deține.

Vă prezentăm cinci dintre cele mai cunoscute condimente, folosite de ceva timp și în România, care vă pot ajuta să pregătiți mâncăruri extrem de gustoase și care în același timp au un efect benefic asupra organismului.

Cimbrul, condimentul fără de care nu se face nici un grătar, dar nici sarmalele în România, prin proprietățile lui antioxidante, previne inflamațiile, elementul care ne semnalează că organismul nostru luptă cu o boală. De asemenea, se crede că el previne cancerul.

Scorțișoara, minunea din orice prăjitură cu mere, dar nu numai, are un rol important în reducerea colesterolului, în reglarea cantității de zahăr din sânge, fiind utilă celor care suferă de diabet de tip II, și ușurează digestia. Amestecată cu miere de albine, scorțișoara ne este de folos împotriva răcelilor.

Ghimbirul, prin substanțele pe care le conține, ne poate scăpa de problemele digestive, ne ajută să trecem mai ușor peste grețurile matinale din timpul sarcinii, ne ajută în stările gripale, întărește sistemul imunitar, este un vasodilatator  puternic.

Rozmarinul este un antioxidant puternic ce previne inflamațiile, fiind în același timp și un neurotransmițător important în îmbunătățirea memoriei. Rozmarinul acționează asupra mușchilor netezi ai aparatului digestiv, fiind recunoscut pentru capacitatea sa de a stimula digestia. Ca și anghinarea, rozmarinul conține silimarină și deci are potențial hepatoprotector.

Nucșoara, care se combină excelent cu scorțișoara, dar și cu cimbrul, are proprietatea de a crește temperatura corpului, astfel că este ideală în stările gripale, este un eficient stimulent nervos și are efecte analgezice. Stimulează digestia, iar în doze mai mari este un calmant general, inducând somnul. Este un remediu important în bolile reumatismale și reglează tranzitul intestinal. 

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă