13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRDe la 1 iulie, vom plati in plus pentru serviciile medicale

De la 1 iulie, vom plati in plus pentru serviciile medicale

Incepand cu data de 1 iulie, Ministerul Sanatatii va introduce coplata serviciilor medicale. Astfel, va exista un pachet de analize si consultatii ce vor fi acoperite de casa de asigurari, iar restul va fi suportat de pacient.
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat, pentru Realitatea TV ca prin acest sistem vrea sa elimine coruptia din sistemul medical.
"Daca discutam de apendicita, vom avea un ghid de practica, un ghid clinic in care vom sti foarte clar care sunt serviciile medicale pe care un bolnav le primeste in caz de apendicita. Evident, acestea vor fi sustinute integral de casa de asigurari. Daca bolnavul va dori ceva in plus, va interveni coplata", a declarat ministrul Sanatatii.
Ministrul a mai spus ca va cere sa se puna la punct un ghid al protocoalelor terapeutice, ce va fi public de la 1 iunie. Pentru fiecare investigatie medicala ar urma sa se vada exact care este tratamentul corespunzator si suma pe care o poate deconta casa de asigurari si pacientul, prin sistemul de coplata.
Ion Bazac a mai precizat ca le va cere managerilor de spital sa declare in fiecare luna ce achizitii au facut si ce cheltuieli au avut.
Pentru eliminarea platilor informale, Ministerul Sanatatii va crea o structura de integritate si de fidelitate prin care medicii sa fie controlati. Angajatii acesteia vor merge in spitale si vor vedea daca medicii sau alt personal medical pretind plati informale din partea pacientilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă