33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăGDPRDe ce există mame ucigaşe?

De ce există mame ucigaşe?

Întrebarea este înfricoşătoare, dar este important să fie pusă, căci tot mai multe femei îşi ucid nou-născuţii. Găsirea răspunsului a devenit o problemă stringentă după ce, la sfârşitul lui iulie, în Franţa, au fost descoperiţi opt bebeluşi ucişi de mama lor şi îngropaţi în curtea casei.

Specialiştii atrag atenţia asupra acestui fenomen din ce în ce mai frecvent care este cauzat de o tulburare mentală cunoscută ca negarea sarcinii, o boală ale cărei consecinţe pot fi foarte grave, scrie time.com

Cazul recent din orăşelul Villiers-au-Tertre este al cincilea caz de infanticid multiplu raportat în Franţa din 2003. Cele opt trupuri au fost găsite îngropate în grădinile a două case separate. Şase dintre cadavre au fost descoperite chiar în curtea părinţilor,  soţii Cottez – Dominique (45 de ani) şi Pierre-Marie (47 de ani). Potrivit procurorului francez care anchetează cazul, Dominique a recunoscut că şi-a ascuns sarcinile şi şi-a ucis bebeluşii fără ca soţul ei să ştie.

Ultimul caz de infanticid din Franţa este doar un exemplu cel mai recent al unui tată ai căror copii au fost ucişi fără ca el să ştie aparent de sarcinile soţiei sale. Un alt caz este cel al Véronique Courjault, 42 de ani, care a fost condamnată în iunie 2009 pentru uciderea celor trei bebeluşi ai săi. În martie anul trecut, Céline Lesage, 38 de ani, a fost găsită vinovată de uciderea celor şase copii ai ei, de care soţul ei nu ştia că există. Ambele femei au fost condamnate la închisoare – Courjault opt ani, iar Lesage 15.

Experţii au explicat că aceste cazuri rezultă din negarea sarcinii, o tulburare adesea înţeleasă greşit şi minimizată. Potrivit lui Michel Delcroix, un ginecolog folosit ca expert în procesul Courjault, negarea sarcinii este o tulburare de cvasi-schizofrenie în care femeile fie nu-şi dau seama, fie nu pot accepta faptul că sunt însărcinate – nici măcar pentru a face un avort.

„Negarea psihologică este atât de puternică, încât aceste femei refuză să creadă că sunt gravide chiar şi atunci când realitatea le confruntă. Ele îşi omoară copiii după naştere pentru a restabili ordinea unei realităţi în care nu erau însărcinate”, explică Delcroix.

Afecţiunea care determină femeile să îşi omoare copiii acţionează la fel ca o stare psihotică. „Totuşi, judecăm în continuare femeile care suferă de această tulburare mentală pentru ceea ce fac în timpul sarcinii, deşi ucigaşii psihotici nu sunt consideraţi responsabili pentru acţiunile lor”, spune Delcroix. El şi alţi specialişti care se luptă pentru ca negarea sarcinii să fie recunoscută din punct de vedere medical ca o boală susţin că este mai important să găsim modalităţi eficiente de a identifica şi trata aceste femei, decât pur şi simplu să le pedepsim pentru crimele pe care le comit, din cauza acestei boli.

Ce poate cauza negarea sarcinii

Traumele anterioare, cum ar fi bătăile sau un viol, dar şi alţi factori non-fizici pot cauza această boală, spune Delcroix. În plus, negarea poate apărea chiar dacă o femeie a avut deja un copil pe care l-a crescut fără probleme – Lesage are un fiu de 14 ani, iar Dominique Cottrez a crescut două fiice. Această tulburare există de zeci de ani, dar în ultima perioadă a devenită mai frecventă. Motivul este probabil, modificarea factorilor sociali care au retrogradat valoarile copilăriei, părinţilor şi familiei.

În unele cazuri, femeile, pur şi simplu, nu se pot vedea ca mame. „Unele femei nu reuşesc să-şi actualizeze identitatea în timpul sarcinii, în timp ce altele vor să rămână gravide, fără să îşi dorească să procreze”, a explicat şi psihiatrul Pierre Lamothe pentru Le Parisien. “Atunci când copilul se naşte, nu există cu adevărat pentru ele. Ei nu nasc din punct de vedere psihologic. Dacă şi-ar da seama că bebeluşul este real, nu l-ar ucide”, adaugă el.

Alte femei nu îşi dau seama că sunt însărcinate. Experţii spun că majoritatea acestor femei sunt deja plinuţe sau corpurile lor se schimbă foarte puţin, iar ele cred că doar s-au îngrăşat. În Franţa, 230 femei pe an descoperă că sunt însărcinate atunci când trebuie să nască. Din această cauză, Delcroix se teme că există mai multe astfel de cazuri ca cel din Villiers-au-Tertre care rămân nedescoperite.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Autoritățile vamale ucrainiene se pregătesc să pună embargo pe petrolul românesc

Nebunia petrolului rusesc a ajuns să afecteze și firmele românești care exportă produse petroliere în Ucraina. Un grup de magnați ucrainieni, grupați în compania...

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică din România

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibile trucări ale unor licitaţii publice organizate de unele autorităţi/entităţi contractante pentru atribuirea contractelor de servicii de...

Analiză FES: România colectează cele mai puține taxe comparativ cu statele din centrul și estul Europei

România este țara în care taxele reprezintă cea mai mică proporție din economie, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, inclusiv cele din centrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă