16.4 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăGDPRBuşoi: Spitalele, obligate prin contract să aloce bani pentru medicamente

Buşoi: Spitalele, obligate prin contract să aloce bani pentru medicamente

Spitalele trebuie obligate, prin contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale, să aibă un procent minim din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate care să fie alocat pentru medicamente şi materialele sanitare, a declarat, vineri, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, citat de Mediafax.

„Sunt spitale care au achiziţia de medicamente de 2,3%, 3%, 4% din contractul cu Casa. Este foarte puţin. Trebuie ca în viitorul contractul cadru şi în norme să avem şi să avem un procent minim din contractul cu Casa care să fie acordat medicamentelor şi materialelor sanitare. Repet, care să fie minim. După care putem pune ca recomandare în contract, în funcţie de clasificarea spitalelor, spre exemplu, de TCP (tariful pe caz ponderat – n.r.), de cât este cheltuiala de personal, un procent care să fie discutat”, a explicat Buşoi.

Măsura ar avea ca scop evitarea situaţiilor în care spitalele nu ar avea prevăzuţi bani pentru medicamente şi materiale sanitare.

„Vor fi discuţii peste discuţii, dar cel puţin pentru procentul minim trebuie să găsim o formulă rezonabilă. Va trebui să găsim o soluţie, pentru că unele spitale au cheluieli de personal de peste 80-90 la sută. Cheltuielile de personal, utilităţi, hrană, curăţenie, materiale sanitare şi medicamente trebuie să ajungă la sută la sută. Dacă vorbim de spitalele bine finanţate, cele de înaltă performanţă sau cele din Bucureşti, cheltuielile de personal nu sunt atât de dramatice precum cele din ţară. Acolo, procentul poate fi discutat”, a mai spus preşedintele CNAS.

Cristian Buşoi a mai spus că, în noiembrie, a fost înfiinţată Direcţia Generală Monitorizare, Control şi Antifraudă (DGMCA), structură specializată care efectuează activităţi de control în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu rolul de a coordona, monitoriza, investiga şi combate fraudele în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Principiul de funcţionare al acestei structuri este acela de a realiza activităţi de control inopinate la furnizorii de servicii medicale dintr-un judeţ, a mai spus Buşoi.

Citeşte şi: Pacienţii din spitale nu trebuie să-şi mai cumpere medicamente

DGMCA are în componenţă şapte coordonatori regionali, desemnaţi prin ordin al preşedintelui CNAS, care monitorizează şi coordonează activitatea desfăşurată de structurile teritoriale de control în aria administrativ teritorială arondată şi efectuează acţiuni de control operative şi inopinate în aria de responsabilitate cu personal din cadrul caselor de asigurări de sănătate şi/sau DGMCA.

Prima acţiune de control inopinat a DGMCA este în derulare din 17 decembrie 2013, în Bucureşti şi în nouă judeţe.

„S-au organizat controale fulger, inopinate, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vâlcea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piteşti, Institutul Oncologic prof. dr. Al. Trestioreanu Bucureşti. Nu am date finale, dar pot spune că sunt foarte multe lucruri în neregulă care ne îngrijorează”, a mai spus Buşoi.

Preşedintele CNAS a menţionat, totuşi, că printre neregulile constatate se numără nerespectarea criteriilor de internare.

Cele mai citite

Întâlnire între Vladimir Putin și președintele iranian în Turkmenistan: Ce au discutat cei doi șefi de stat

Președintele Vladimir Putin, aflat într-o vizită oficială în Turkmenistan, s-a întâlnit cu omologul său iranian pentru a discuta situația tensionată din Orientul Mijlociu, informează...

Boeing anunță concedieri masive și amână livrarea modelului 777X din cauza pierderilor financiare

Boeing a decis să reducă aproximativ 17.000 de locuri de muncă, reprezentând 10% din forța sa de muncă, și să amâne livrarea primelor avioane...

Armata rusă lansează o contraofensivă majoră în regiunea Kursk, recucerind teritorii strategice

Forțele armate ruse au inițiat o contraofensivă de amploare în mai multe zone din regiunea Kursk, ocupată de Ucraina la începutul lunii august. Conform unor...
Ultima oră
Pe aceeași temă